Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες – Στο Χάνι του Μιχάλη

Μια νέα κατηγορία προσθέτουμε στη σελίδα μας σήμερα με την αρθρογραφία από τις εφημερίδες μιας άλλης εποχής και με τίτλο “Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες”. Στις παλιές εφημερίδες ο αναγνώστης μπορεί να βρει ειδήσεις, σχολιασμούς και ανθρώπινες ιστορίες που δεν μπορούν να μπουν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Επιλέξαμε να μεταφέρουμε την κάθε ιστορία σε πιο απλή γλώσσα ώστε να μπορεί κάποιος πιο εύκολα να την διαβάσει. Αντί για φωτογραφία το κείμενο θα συνοδεύεται από την αυθεντική ιστορία της εφημερίδας. Η πρώτη μας ανάρτηση σ’ αυτήν την κατηγορία προέρχεται από την εφημερίδα “Φωνή της Ηπείρου”. Η εφημερίδα “Φωνή της Ηπείρου” ξεκίνησε την κυκλοφορία της το 1892. Ιδρυτής της ήταν ο Γε’ωργιος Γάγαρης από τον Γεροπλάτανο Πωγωνίου. Η εφημερίδα εκδιδόταν στην Αθήνα και ήταν εβδομαδιαία μέχρι το 1915.

Eξ  Άρτης – 23 Οκτωβρίου 1892 (Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ)

“Στο Οθωμανικό έδαφος, πέρα απ’ τη Γέφυρα, είναι κτισμένα πολλά εμπορικά καταστήματα, τα οποία, μετά την προσάρτηση της Άρτας στην Ελλάδα, χρησίμευαν σαν κέντρο εμπορίου όλων των κατοίκων του κάμπου που είναι σε οθωμανικό έδαφος, ενός κάμπου πολύ εύφορου που τον κατοικούν περίπου 8000 ψυχές. Μετά από 3 χρόνια όμως, οι Οθωμανοί άρχισαν να χτίζουν, ανάμεσα στα δυο χωριά την Φιλιππιάδα και το Ελευθεροχώρι και κοντά στον ποταμό Λούρο, μια νέα πόλη. Η νέα αυτή πόλη ονομάστηκε Λούρος, παίρνοντας το όνομά της από τον ποταμό.

Μετά την ανέγερση της νέας αυτής πόλης, το εμπόριο στη Γέφυρα περιορίστηκε αρκετά, τελευταία δε πολύ αισθητά, καθώς οι οθωμανικές αρχές απαγορεύουν στους χωρικούς να πωλούν τα εμπορεύματά τους στη Γέφυρα και τους αναγκάζουν να πηγαίνουν στη νέα πόλη, που απέχει απ’ εδώ μόλις 2 ώρες. Οι οθωμανικές λοιπόν αρχές έκλεισαν χάρη της νέας πόλεως όλα τα εμπορικά καταστήματα στη Γέφυρα, αφήνοντας μόνο ένα χάνι για να χρησιμεύσει σαν ξενοδοχείο. (Το γνωστό Χάνι του Μιχάλη)

Να σημειώσουμε δε ότι όσοι έχουν καταστήματα στη Γέφυρα αναγκάζονται να προσλάβουν για προστασία έναν οθωμανό. Σαν τέτοιος προσελήφθη από τους γιούς του Σ. Μιχάλη στο χάνι, ένας τουρκαλβανός από το Αργυρόκαστρο, ονομαζόμενος Μουρτεζάς, ο οποίος πριν από 40 μέρες δολοφονήθηκε από τον γραμματέα του Βασιλείου Ζαρκαλή, για άγνωστους λόγους. Ο δολοφονηθείς, αν και στην αρχή όταν ήρθε ήταν απένταρος, στη Γέφυρα έκανε μεγάλα πλούτη….”

Δημοσιεύθηκε στην Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες........ Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *