1916 |  2ο Δημοτικό Σχολείο Άρτης

—————

1916 : “Συνοικία Αγίου Μηνά στα Ψαροπλιά. Το παλαιό τουρκικό κτίριο στο οποίο στεγάστηκε το 2ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας απέναντι από το 1ο Δημοτικό (ενθύμηση Νικολάου Οικονόμου, Αρεοπαγίτη). Το 1897 μετεβλήθη και αυτό σε πρόχειρο στρατώνα και αργότερα εγκαταστάθηκε εκεί πάλι το 2ο Δημοτικό. Το 1922 εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες οι οποίοι το κατερείπωσαν και το 1929 κατέρρευσε.”

Μερική άποψη του “Σχολείου του Πριόβολου”, ενός από τα σχολικά κτίρια που βρίσκονταν στην πλατεία του Αη-Μηνά, στη θέση των σημερινών “μαρκάτων”, των δημοτικών δηλαδή ιχθυοπωλείων και κρεοπωλείων. Μια ακόμη φωτογραφία του έχει δημοσιευθεί από τον Α. Ορλάνδο.Το από παλιά κατεδαφισμένο Σχολείο ήταν κτισμένο στην μια πλευρά ευρύχωρης αυλής, απέναντι από ένα άλλο κτίσμα, πιθανώς την “Ελληνική Σχολή”, η κυκλική σε κάτοψη κλίμακα του οποίου διακρίνεται στη φωτογραφία του Ορλάνδου.Το κτίριο παρουσίαζε όλα τα χαρακτηριστικά των παλαιών Αρτινών αστικών σπιτιών: είχε σε κάτοψη το σχήμα ορθογωνίου παραλληλόγραμμου και διέθετε ισόγειο και όροφο. Οι χώροι του ισογείου ήταν διατεταγμένοι κατά μήκος ενός ημι-υπαίθριου χώρου, η προς την αυλή πλευρά του οποίου ήταν μια τοξοστοιχία με πέντε τόξα. Η προσπέλαση στον όροφο γινόταν από την αυλή μέσω λίθινης κλίμακας με δύο συμμετρικούς βραχίονες που φέρονταν από τρία τόξα. Οι χώροι του ορόφου ήταν σε αντιστοιχία με εκείνους του ισογείου, διατεταγμένοι κατά μήκος μιας φαρδιάς υαλόφρακτης “κρεββάτας”.(Περιγραφή του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρου Μαμαλούκου)

(Φωτο από Αρχείο Αριστοτέλη Ζάχου και το σχόλιο που την συνόδευε από το βιβλίο του Κ. Τσιλιγιαννη για την Εκπαίδευση στην Άρτα)

Δημοσιεύθηκε στην Η Εκπαίδευση στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *