Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ ΑΠΌ 1881 ΜΕΧΡΙ 1920

Ήδη στην Άρτα όπως το 1873 έτσι και μετά την απελευθέρωση το 1881 υπήρχε α) το “Αλληλοδιδακτικό Σχολείο” με 300 μαθητές, β) το “Παρθεναγωγείο” με 70 μαθήτριες και γ) το “Ελληνικό Σχολείο” με 5 καθηγητές και πάνω από 50 μαθητές που λάβαιναν και μαθήματα γυμνασίου ενώ τυπικά δεν υπήρχε Γυμνάσιο στην Άρτα πριν την απελευθέρωση.
Η εκπαίδευση στην Άρτα την περίοδο 1881-1920 είχε τρία στάδια και σχολεία α) το Δημοτικό που ήταν τετρατάξιο, β) το Ελληνικό Σχολείο ή Σχολαρχείο που ήταν τριτάξιο και γ) το Γυμνάσιο που ήταν τετρατάξιο. Το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο ανήκε στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης και περιελάμβανε μόνο άρρενες μαθητές ενώ το κορίτσια φοιτούσαν αντίστοιχα στο Παρθεναγωγείο.
Το 1917 διαμορφώνονται δύο Δημοτικά Σχολεία Αρρένων, το 1ο και 2ο , τα οποία ήταν ανεξάρτητα σε ξεχωριστά κτίρια το ένα απέναντι στο άλλο, στο χώρο που σήμερα το λέμε “Ψαροπλιά”. Το 1ο ήταν ισόγειο και το 2ο στο ανώγειο του απέναντι κτιρίου.

Στη φωτογραφία σκίτσο του Α’ Δημοτικού Σχολείου του Παναγιώτη Τζελέπη, δημοσιευμένο στο βιβλίο “Λαϊκή Ελληνική Αρχιτεκτονική” που εξέδωσε ο Οίκος Αλμπέρ Μορανσέ στο Παρίσι το 1952. Είναι το παλαιό τούρκικο κτίριο του Μπέη της Άρτας στη συνοικία του Αγίου Μηνά στις αρχές του 19ου αιώνα όπου στεγάστηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο . Μετά το 1897, έγιναν εκεί στρατώνες. Ξαναστεγάστηκε το δημοτικό σχολείο και τέλος το 1922 στεγάστηκαν εκεί οι πρόσφυγες. Το κτίριο κατερειπώθηκε και κατέρρευσε το 1928. (Από το βιβλίο Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ , Κ. Τσιλιγιάννης, Αθήνα, 2013) 

Δημοσιεύθηκε στην Η Εκπαίδευση στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *