ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, Η ΛΑΡΝΑΚΑ

—————-

1962 : Η ξύλινη λάρνακα της Αγίας που όλοι γνωρίζουμε, καλύφθηκε με ανάγλυφη ασημένια επένδυση αξιόλογης τέχνης. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει η επιγραφή “Η αργυροθήκη εγένετο εν έτει 1962 εκ Δωρεάς φιλοχρίστων Χριστιανών επί εκκλησιαστικού Συμβουλίου Κ. Μπουρνάκα, ιερέα, Φ. Τζινιέρη, Κ. Λεόντου, Χαρ. Χουλιάρα, Κ. Μασσαλή. Υπό των τεχνιτών αδελφών Κ. Παπαδοπούλου, εν Ιωαννίνοις, 9 Μαρτίου”.
Στις μακρές πλευρές της παριστάνονται ανάγλυφα, στη μία η Κοίμηση της Αγίας, στον τύπο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στην άλλη αναπαράγεται η θεματολογία της μεγάλης μαρμάρινης πλάκας του τάφου (δηλαδή η Αγία με το γιό της Νικηφόρο ανάμεσα στους δύο Αγγέλους). Στις μικρές πλευρές παριστάνονται, στη μία ο Πυλώνας με το ναό στο βάθος και στην άλλη ισοσκελής με πλατιές κεραίες σταυρός. Το πάνω μέρος της λάρνακας καλύπτεται με την αργυροεπένδυτη εικόνα της Αγίας Θεοδώρας που υπήρχε ήδη επικολλημένη εκεί. Η λάρνακα αυτή διαστάσεων 0,73 μήκος χ 0,40 πλάτος χ 0,50 ύψος, στηρίζεται σε τέσσερα ξύλινα σκαλιστά πόδια.
Όλες οι μορφές περιβάλλονται με πλούσιο φυτικό ανάγλυφο διάκοσμο και παραστάσεις πτηνών, θέματα κατ’ εξοχήν συμβολικά της ομορφιάς του Παραδείσου, μέτοχος του οποίου είναι και η “μακαριωτάτη και αοίδιμος Αγία Θεοδώρα”.

Η ασημένια εικόνα της Αγίας σήμερα….

Δημοσιεύθηκε στην Οι Εκκλησίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *