ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΤΙΝΟΙ ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ

——————

Κι όμως υπήρξε χρονιά, το 1903, που οι Απόκριες δεν γιορτάστηκαν με κέφι και χαρά από τους Αρτινούς, καθώς στην πόλη είχε πέσει επιδημία κοκκύτη. Διαβάζουμε σε άρθρο της εφημερίδας ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ.
“Άρτα, 11/2/1903
Ενταύθα κατ’ αυτάς υφίσταται εις τα παιδία η νόσος κοκκύτης μετ’ επιπλοκών, εξ ής πολλά εξ αυτών μετέβησαν εις τον Άδην και μεταβαίνουσι καθ’ εκάστην. Ένεκα των συχνών θανάτων, οίτινες καθ’ εκάστην συμβαίνουσιν, η πόλις άπασα σχεδόν πενθεί. Τούτου ένεκα, τα καρναβάλια διερχόμεθα εν ηρεμία, μη εχόντων των ανθρώπων όρεξιν να ευθυμήσωσιν.” (Πηγή : ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, Άρτα, αρ. φ. 515/21-2-1903 )
Στη φωτο το 1ο φύλο της εφημερίδας που κυκλοφόρησε στις 18 Σεπτεμβρίου 1892.( Φωτο από Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων) 


———————

Μια πολύ όμορφη αναμνηστική φωτογραφία στο τέλος της αποκριάτικης βραδιάς. Αριστερα με το μουστακι ο γυμναστης Χαλκιας όρθιος με τα γιαλια ο παιδιατρος Ριζος και με την ασπρη μπλουζα καθιστη η συζυγος του. Πισω στο βάθος Αλιβερτης Νικ. και Αλιβερτης Μιχ. και μπροστα τους με το ασπρο στο κεφάλι η συζυγος του Αλιβερτη Μιχ. Λευτεριτσα, αν δεν κάνω λάθος το όνομα της Δεξια ορθια με τα γιαλια η μάνα του Βαγια.Πισω της, Τσετης Νικ. Στη μεση με τα γιαλια καθιστη Γουδα Λουιζα και πισω της Τσετη Ουρ.διπλα προς αριστερα της Λουιζας, Μανακανατα-Παπακου Τουλα και διπλα της Ευταξια Ευφ. μανα του Ευταξια Γιωρ. του γιατρού.
(Η φώτο δημοσιεύτηκε από το Τμήμα Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Άρτας στη σελίδα τους στο facebook) 

Δημοσιεύθηκε στην Οι Αποκριές. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *