Από το ταξίδι του WILLIAM MARTIN LEAKE στα Τζουμέρκα – Ένα δραματικό επεισόδιο στην Κιεπίνα

“Στις 20 Αυγούστου του 1809, ακολουθώντας τον δρόμο για την Άρτα, ο  Leake έφτασε στο μοναστήρι της Κιεπίνας, που του θύμισε το Μέγα Σπήλαιο του Μωριά. Ο Leake καταγράφει  ένα δραματικό επεισόδιο που σημειώθηκε πριν λίγα χρόνια στην Κιεπίνα. Ένας Καλαρυτιώτης παντρευόταν μια πολύ όμορφη Συρρακιώτισσα. Έμαθε ο Αλής για τα κάλλη της νύφης κι έστειλε ανθρώπους του να την αρπάξουν τη νύχτα της παραμονής του γάμου. Έτσι κι έγινε. Αλλά τότε ξεσηκώθηκε όλο το Συρράκο, άρπαξαν οι άντρες τα άρματα και απέκλεισαν το δρόμο προς τα Γιάννενα. Οι απαγωγείς κατέφυγαν στο μοναστήρι της Κιεπίνας όπου πολιορκήθηκαν στενά. Αναμέτρησε την κατάσταση ο Αλής, κατάλαβε πως έπρεπε να ανοίξη πόλεμο κι έδωσε εντολή να παραδώσουν τη νύφη στους Συρρακιώτες.

Σύμφωνα με τον Αραβαντινό (Ιστορία του Αλή Πασά του Τεπελενλή, Εν Αθήναις, 1895) η όμορφη Συρρακιώτισσα, συγγενής του πρόκριτου και αυλικού του Αλή Γ. Τουρτούρη, ήταν αρραβωνιασμένη με τον Καλαρυτιώτη Πρινάρη. Οι αρραβώνες έγιναν βιαστικά, μ’όλο που οι δύο νέοι είχαν δεσμό συγγένειας, γιατί έμαθαν οι γονείς του κοριτσιού τα σχέδια του βεζύρη για την απαγωγή. Ο καταδότης του Αλή ήταν ο Καλαρυτιώτης Ν. Γιάγκος. Οι Αρβανίτες απαγωγείς εισόρμησαν από το παράθυρο στο σπίτι, όπου βρισκόταν μονάχα η κόρη με τη μητέρα της. «Αι ταλαίπωροι  γυναίκες δεινώς κραυγάζουσαι ενηγκαλίσθησαν  αλλήλας, εδέησε δε ν’ αποσπασθή η κόρη της μητρός συναποσπώσα και την κόμην εκείνης.” (Πηγή: William Martin Leake, Travels in Northern Greece, I-IV, Λονδίνο 1835, σε ελεύθερη μετάφραση του Κ. Σιμόπουλου, όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1800-1810, Αθήνα, 1997)

Στη φωτογραφία “Γάμος στο Συρράκο το 1910 περίπου, επί Τουρκοκρατίας”.

(Φωτογραφία από το αρχείο του δασκάλου Ιωάννη Βαρκαγιάννη στο Λεύκωμα ΣΥΡΡΑΚΟ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, Ι. Ζιώγας, Γιάννινα,2006)

Δημοσιεύθηκε στην Περιηγητές που πέρασαν από την Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *