Από το ταξίδι του WILLIAM MARTIN LEAKE στα Τζουμέρκα – Το χτίσιμο του σπιτιού

Ο William  M. Leake  στον τέταρτο τόμο από τα Ταξίδια του στη Βόρειο Ελλάδα μας δίνει μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κοινωνική ζωή στα χωριά των βόρειων Τζουμέρκων.

“Το χτίσιμο του σπιτιού στους Καλαρρύτες ήταν μια πολύ δαπανηρή υπόθεση. Οι πέτρες μεταφέρονταν από το λατομείο ένα μίλι μακριά, από γυναίκες – υποζύγια. Για μια μεγάλη πέτρα που κουβαλούσαν στην πλάτη έπαιρναν 6 παράδες. Μπορούσαν να πραγματοποιήσουν 10 δρομολόγια την ημέρα. Αλλά το κόστος αυτής της πέτρας, ως τη στιγμή που θα έμπαινε στον τοίχο έφτανε τους 10 παράδες. Οι πλάκες για τη σκεπή αγοράζονταν 10 πιάστρα οι 100, μικρές και μεγάλες. Η ξυλεία μεταφερόνταν στον ώμο από 3 ώρες μακριά. Όσο για τα ταβανοσάνιδα. Αγοράζονταν 35-40 παράδες το ένα…..” (Πηγή: William Martin Leake, Travels in Northern Greece, I-IV, Λονδίνο 1835, σε ελεύθερη μετάφραση του Κ. Σιμόπουλου, όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του ΞΕΝΟΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 1800-1810, Αθήνα, 1997)

Στη φωτογραφία “Κλασικό συρρακιώτικο πέτρινο σπίτι με κατώγι και καμάρα κάτω από τη σκάλα”. (Φωτογραφία από το αρχείο της Ελένης Κολοκούρη – Μπαρκαγιάννη στο Λεύκωμα ΣΥΡΡΑΚΟ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, Ι. Ζιώγας, Γιάννινα,2006)

Δημοσιεύθηκε στην Περιηγητές που πέρασαν από την Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *