Χάρτης της Αρχαίας Ηπείρου

Χάρτης της αρχαίας Ηπείρου με υπόμνημα, αφιερωμένος στους βασιλείς Κωνσταντίνο και Σοφία. Έγχρωμη λιθογραφία, 1898. Σχεδιαστής: Μολοσσός, Ζώτος Β.Δ. – Χαράκτης: Ψάλτης, Γ. Τόπος έκδοσης χαρακτικού: Αθήνα

Η Άρτα και ο Αμβρακικός κόλπος στην άκρη δεξιά. Ο Βασίλειος Ζώτος ο Μολοσσός γεννήθηκε στην Δρόβιανη της Βορείου Ηπείρου το 1837. Εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ιωάννινα. Σε ηλικία 29 ετών γίνεται απόπειρα να συλληφθεί από τις Τουρκικές αρχές επειδή θεωρήθηκε κατάσκοπος του Ελληνικού κράτους. Το πληροφορήθηκε εγκαίρως και καταφεύγει στην Ελλάδα όπου συμμετέχει στην Κρητική Επανάσταση. Επιστρέφει στην Ελλάδα, αλλά καθώς επιθυμεί να γυρίσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, οι Τούρκοι δεν του το επιτρέπουν. Ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μικρά Ασία συγκεντρώνοντας υλικό για το ιστοριοδιφικό του έργο. Το Ελληνικό κράτος του απονέμει το παράσημο του Σωτήρος. Πέθανε στο Πτωχοκομείο Αθηνών τον Μάιο του 1912.

Στο κάτω τμήμα του χάρτη μετά την χρονολογία έκδοσης ακολουθεί η εξής φράση: “Συνοδεύον το δρομολόγιον της Ηπείρου εκ περιηγήσεως”. (Πηγή : Γ.Α.Κ.)

Δημοσιεύθηκε στην Χάρτες, χαρακτικά και γκραβούρες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *