Επαγγέλματα που χάθηκαν : Ο Τσαγκάρης – Μπαλωματής (β’ μέρος)

“…..Τα εργαλεία της δουλειάς του ήταν : φαλτσέτα (μαχαίρι κοφτερό), σφυράκι (για κάρφωμα), τανάλια – κόφτης (για τις πρόκες), μασιάτι για τρόχισμα, αμόνι σιδερένιο (για κάρφωμα των τακουνιών και της σόλας), λιμάκι για τρόχισμα, πρόκες (τσαγκαροβελόνες), ξυλόπροκες, πεταλάκια, κόλλα (δερματόκολλα), τσιρίσι (κόλλα κατασκευασμένη από αλεύρι βρασμένο και στύψη), καραμπογιά, χοντρές κλώνες (παπουτσόκλωνες), γνήσιο κερί από μέλισσες για να κερώνουν τις κλωστές, παλιά δερμάτινη ποδιά, μαστέλο (ξύλινο δοχείο για νερό), καλαπόδια (διάφορων μεγεθών), φόλες (κομμάτια δέρματος για μπάλωμα), σουβλιά, κατόχι, καμινέτο.

Το επάγγελμα το άσκησαν οι Παπαλάμπρης Θωμάς, Κολιούλης Σπύρος, Σακκάς Νίκος, Τσινέλος Φίλλιπος, Μπλέτσος Ιωάννης, Κοντογιάννης Κώστας, Μπόλας Κώστας, Δέτσικας Γεώργιος, Βασιλείου Αθανάσιος, Ρίζος Χρήστος (Κιτσέας), Λάμπρου Δημήτριος, Τομπαλίδης Κώστας, Καλοκαίρης Νίκος, Ζάγκλης Σπύρος.

Από τότε που τα παπούτσια άρχισαν να βγαίνουν μαζικά στην αγορά και η τιμή τους έγινε προσιτή για το πλατύ κοινό, μπήκε στο περιθώριο ο μπαλωματής. Ο δυνατός ήχος που έβγαινε από το σφυρί του τσαγκάρη, καθώς χτυπούσε τις σόλες πάνω στο αμόνι ή καθώς κάρφωνε τις πρόκες ή τα πεταλάκια, δεν ακούγεται πιά…..” (Πηγή : ΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ, Γ. Κουτσούμπας, Αθήνα, 2004)

Στη φωτογραφία με την ποδιά ο Χρίστος Ρίγγας*, τσαγκάρης, πατέρας του Θόδωρου, Νικόλαου και Μάχου Ρίγγα και σύζυγος της θρυλικής αντιστασιακής Ρίγγενας, την δεκαετία του ’30. (Φωτο από αρχείο Πηνελόπης Τ. Ρίγγα που για μια ακόμη φορά την ευχαριστούμε που μας παραχώρησε το αρχείο της με πολύτιμες φωτογραφίες….

*Για την οικογένεια Ρίγγα υπάρχουν αρκετές αναρτήσεις που μπορείτε να αναζητήσετε….

Δημοσιεύθηκε στην Το εμπόριο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *