Γαλλικός χειρόγραφος χάρτης του Αμβρακικού κόλπου (τέλη 18ου αρχές 19ου αιώνα)

——————-

Ναυτικός χάρτης, με τίτλο “Plan de Larta en Albanie” σε χαρτί που φέρει υδατογράφημα και με ζωγραφισμένο με το χέρι, εκτεταμένο περιγραφικό κείμενο, που αναφέρεται σε 18 σημεία ενδιαφέροντος στο χάρτη.

Οι λεπτομέρειες και η ποιότητα των παρεχόμενων πληροφοριών υποδηλώνουν ότι ο χάρτης σχεδιάστηκε επιτόπου από Γάλλους αξιωματικούς, με αποτέλεσμα μια λεπτομερή ναυτική έρευνα του Αμβρακικού Κόλπου στα τέλη του 18ου αιώνα. Οι επιτόπιες μετρήσεις που αναγράφονται στον χάρτη είναι ~ 55 (ηχητικές βάσεις και αποστάσεις), ενώ 17 αγκυρώσεις είναι γραφικά τοποθετημένες με ένδειξη του βάθους για κάθε μια από αυτές. Τα ρηχά μέρη απεικονίζονται στο χάρτη σαν διακεκομμένες περιοχές και επισημαίνονται επίσης με διαφορετικό χρώμα. Υπάρχουν επίσης μετρήσεις απόστασης με βάση τα φυσικά χαρακτηριστικά της γης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια μέτρηση που υποδεικνύεται με κόκκινη γραμμή στο στόμιο του Αμβρακικού κόλπου, που μόλις φθάνει στην Πρέβεζα. Η μέτρηση φαίνεται να γίνεται με βάση το οθωμανικό τζαμί στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα.
Ο χάρτης είναι διακοσμημένος με μια πυξίδα τοποθετημένη στη μέση του Κόλπου, με λοξές γραμμές να την διαπερνούν. Ένα πλοίο του 18ου αιώνα απεικονίζεται στις εκβολές του ποταμού Λούρου, ενώ η διαδρομή του πλοίου που διενήργησε την έρευνα, σημειώνεται με διακεκομμένες γραμμές. Τα κάστρα της Λευκάδας «Fort de Ste. Maure », Prevesa (Πρέβεζα)« Prevesa »& Vonitsa (Βόνιτσα)« Gonisse » απεικονίζονται γραφικά με μερικές λεπτομέρειες των αμυντικών τους χαρακτηριστικών. Άλλοι οικισμοί που παρουσιάζονται γραφικά είναι οι Flamboura (Φλάμπουρα) «Flambe» & «Salines» (Salinas – Αλυκές) και αναφέρονται τρεις ποταμοί, «Riviere de Loure» (Λούρος), «Riviere de l’Arta» (Άραχθος) & «Riviere de Coprena »(Κόπραινα). Στην Coprena επισημαίνονται δύο αγκυροβόλια “Summer & Winter”, που ονομάζονται: “Mouillage dEté” & “Mouillage dhiver”. Ένα άλλο αγκυροβόλιο αναφέρεται ως «Mouillage Soromero» (βρίσκεται σε άλλους σύγχρονους χάρτες ως Xeromero), και ένα άλλο ως «Mouillage Caravasara» χρησιμοποιώντας το οθωμανικό όνομα της Αμφιλοχίας, Καρβασάρας (από το caravanserai). Καταγράφονται επίσης πολλά μικρά νησάκια μέσα σε έναν κόλπο και παρουσιάζονται γραφικά μικρά παράκτια χαρακτηριστικά. Τα δάση ονομάζονται επίσης και απεικονίζονται γραφικά σε όλη τη σκηνή του χάρτη. Αναφέρονται ορισμένα ονόματα δασών: Foret de Macrenorre (δάσος Μακρυνόρος) & Foret de Soromero. Τα τοπωνύμια του χάρτη παρουσιάζουν ομοιότητες με τον χάρτη χειρόγραφων P. Bonavie του Αμβρακικού Κόλπου, με τίτλο «Carte du Golf de LArte…» του 1739.
Στο κάτω μέρος του χάρτη υπάρχει ένα εκτεταμένο χειρόγραφο κείμενο 19 γραμμών στα γαλλικά που αναφέρεται σε 18 σημεία ενδιαφέροντος που σημειώνονται στο χάρτη με αρχικά κεφαλαίων “A-P”. Το κείμενο είναι μια εκτενής περιγραφή, στη ναυτική ορολογία, που αναφέρεται σε όλες τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της έρευνας, τους ανέμους, τις αποθέσεις ποταμού, τα ρεύματα του νερού, λεπτομερείς οδηγίες για τις αγκυρώσεις και πώς να μετακινηθείτε με ασφάλεια από το ένα μέρος στο άλλο, ένδειξη αποστάσεις από τόπο σε τόπο και από την ακτή έως τις προτεινόμενες αγκυρώσεις. Αν και οι περισσότερες πληροφορίες αφορούν τη ναυτική έρευνα, υπάρχουν σχόλια για την ηπειρωτική χώρα και την παράκτια βλάστηση, με ειδικές αναφορές σε δασικές περιοχές.
Ο χάρτης εκτίθεται σε δημοπρασία από τοιν Οίκο Δημοπρασιών Καραμήτσου

Δημοσιεύθηκε στην Χάρτες, χαρακτικά και γκραβούρες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *