ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Στις 8 και 9 Απριλίου 1967, οργανώθηκε στην Άρτα η γιορτή του πορτοκαλιού. Την πρωτοβουλία είχε ο νομάρχης Δημήτριος Σισμανίδης, ο οποίος ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου, των ενώσεων γεωργικών συνεταιρισμών, του τουρισμού και των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων. Σκοπός της γιορτής ήταν η προβολή του βασικού προϊόντος της περιοχής μας στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Εκείνη την εποχή η παραγωγή πορτοκαλιού του νομού προσέγγιζε το ήμισυ της παραγωγής ολόκληρης της χώρας.
Το πρόγραμμα της γιορτής περιελάμβανε παρέλαση της φιλαρμονικής του Σκουφά στους δρόμους από το απόγευμα της 8/4, δείπνο στο Ξενία με ρεσιτάλ της χορωδίας της Άρτας υπό την διεύθυνση του Κουρούκλη, και δώρα χυμούς σε κονσέρβες στους επίσημους καλεσμένους από τα εργοστάσια της περιοχής.
Την επόμενη μέρα 9/4 το απόγευμα έγινε η παρέλαση ενός φαντασμαγορικού άρματος, που ήταν δημιούργημα του πολιτικού μηχανικού του δήμου Τάκη Κεφάλα και του υπάλληλου των τεχνικών υπηρεσιών του νομού Αχιλλέα Αμπάζη. Οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο σχεδίασαν το άρμα με τέχνη και φαντασία, αλλά μη υπάρχοντος ειδικού τεχνίτη, εκτέλεσαν χρέη μαραγκού για να το ολοκληρώσουν. Στο στόλισμα βοήθησαν μαθήτριες των γυμνασίων. Το άρμα παρουσίαζε το γεφύρι της Άρτας, ενώ μια φέτα πορτοκάλι στην ψηλή καμάρα, είχε γίνει ρόδα ποδηλάτου που οδηγούσε ομοίωμα ανδρός. Ένα κορίτσι στεκόταν δίπλα με πορτοκαλιά περιβολή.
Το άρμα πέρασε δύο φορές από την οδό Σκουφά και στη συνέχεια ο κόσμος συγκεντρώθηκε στη κεντρική πλατεία για να παρακολουθήσει το Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων σε παραδοσιακούς χορούς. Εξέδρα δεν υπήρχε, το πλήθος σχημάτισε κύκλο και ο χορός ξετυλίχθηκε στο μέσο.
Εντύπωση σε όσους συμμετείχαν στο δείπνο της πρώτης βραδιάς στο Ξενία έκανε μια αεράτη, καλλίγραμμη, ξένη με σούπερ μίνι. Χάρμα οφθαλμών για τους άνδρες, οδηγός στην τολμηρή μόδα της κοντής φούστας για τις γυναίκες.
(Πηγή : Άρθρο του Σωτήρη Σαρλή που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του στο facebook)

(Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Γιάννη Κεφάλα ) 

1967 : Αφίσα-Πρόσκληση στη Γιορτή Πορτοκαλιού. Η γιορτή είχε οργανωθεί για τις 8-9/4/67, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Άρτας και γενική φροντίδα των κ.κ. Τάκη Κεφάλα και Αχιλλέα Αμπάτζη.
(Φωτο από ΓΑΚ Άρτας)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *