ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ “ΠΑΛΛΑΣ”

“Το «Παλλάς» βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Πύρρου, δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας. Το κτίριο και το οικόπεδο ανήκουν στην οικογένεια του Αντώνη Στρατή. Το οικόπεδο σήμερα έχει 2 κτιριακά σύνολα : το παλαιό πέτρινο γωνιακό κτίριο με θέα προς το Ναό της Αγίας θεοδώρας, αυτό είναι το Στρατέικο, είναι το πατρικό της οικογένειας. Κατά την κυρία Ζηνοβία το κτίριο αυτό στα 1941 δεν είχε καταστήματα στην πρόσοψη παρά ήταν χώροι αποθήκευσης πραγμάτων της οικογένειας, ενώ το υπόλοιπο οικόπεδο ήταν αλάνα. Στα 1950 μπαίνει η πλάκα για το νεότερο οικοδόμημα, εκείνο μέσα σε 1 χρόνο ήταν έτοιμο για χρήση…… Το «Παλλάς» άνοιξε το 1954 από κάποιον Κουρουκλή, αυτός ήταν Κεφαλλονίτης και ασχολούνταν με το κινηματογράφο στο νησί, λένε είχε 2 κινηματογράφους στο Αργοστόλι αλλά ο σεισμός του 1953, αφού ισοπέδωσε το τόπο της Κεφαλληνίας και της Ζακύνθου, τότε τον φέρνει στην Άρτα, λόγω του αδελφού του που ήταν αρχιμουσικός στη φιλαρμονική του «Σκουφά» εκείνη τη περίοδο. Στην Άρτα έμεινε 2 χρόνια και μετά χάνονται τα ίχνη του από την Άρτα, λένε ότι ίσως πήγε στην Αθήνα ή γύρισε πίσω στην πόλη του. Αφού ούτε το όνομά του είναι γνωστό. Μετά δεν ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, λένε τα στοιχεία.
Ο κινηματογράφος έγινε σε μια αποθήκη του νέου κτιρίου με μηχανικό προβολής έναν Μπαταγία, ο οποίος δεν ήταν Αρτινός. Μου διηγηθήκαν ένα περιστατικό ότι «για να ασπρίσει την οθόνη, έριχνε γάλα», τόσο ανίδεος ήταν. Η πρώτη μηχανή ήταν μια Γερμανική Bauer Β5 και ύστερα στην εποχή Γκανιάτσα, αγοράστηκε μια Cinemecanica 4 για να έχει 2 μηχανές, ώστε να μην κάνει διάλειμμα και επίσης αγοράστηκε και μια Philips, η οποία υπάρχει στην κάτω αίθουσα ακόμα. Έπειτα το 1956 έως 1972 τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο Αντ. Στρατής, μάλιστα αυτός κρατάει την υποδομή του Κουρουκλή ακόμα και το όνομα. Ο μηχανικός προβολής είναι ο Γιώργος Μανιακής στα 1956 και αργότερα ο ίδιος ο Στρατής επαναλαμβάνω, ενώ επί Βασιλείου Γκανιάτσα ο ίδιος. Ο Μανιακής ήταν από το Αγρίνιο και πέθανε στο Αργοστόλι το 2006. Αυτός δούλεψε σε διαφορές πόλεις. Για να κάνεις αυτή τη δουλειά ήθελες πτυχίο, δεν υπήρχαν όμως οργανωμένες σπουδές αλλά μέσω μαθητείας, τότε η μηχανή ήθελε κάρβουνο για να λειτουργήσει και πολλές φορές προκαλούνταν πυρκαγιές, η ταινία ήταν εύφλεκτο υλικό.
Η ονομασία «Παλλάς» είναι εμπνευσμένη από τον κινηματοθέατρο της Αθήνας στη Βουκουρεστίου……..”
(Πηγή : Πτυχιακή Εργασία του Πολέμαχου Πασχαλίδη με θέμα Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ “ΕΙΚΟΝΑ” ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ [1945 – 1967], Άρτα, 2011)

Στη φωτογραφία «Διαφημιστική αφίσα του Παλλάς στον τύπο της εποχής». 

Διαφημιστικό φυλλάδιο με τις ταινίες στο Σινέ ΠΑΛΛΑΣ τον χειμώνα 1982-83 (Φωτο από προσωπική συλλογή) 

Δημοσιεύθηκε στην Η μουσική, τα σινεμά και το ερασιτεχνικό θέατρο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *