Ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος επέλεξε την περιοχή του Αμβρακικού κόλπου για να γυρίσει 3 από τις 46 συνολικά ταινίες που σκηνοθέτησε. Η δεύτερη απ’ αυτές ήταν η ταινία της Φίνος Φίλμ “Ο Βάλτος”, μια μελοδραματική περιπέτεια τοποθετημένη στο λιμανάκι της Κόπραινας, στη μέση του Αμβρακικού κόλπου, που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1972.
“Ο Βάλτος” απομονώνει έναν αριθμό αδίστακτων ανθρώπων (καταχραστών, εκβιαστών και φονιάδων) σε μια έρημη περιοχή. Εκεί διαπλέκονται, εναντιώνονται και κάποιες φορές συμμαχούν όταν τα συμφέροντα τους συμπίπτουν. Η ταινία είναι μια μικρογραφία της εποχής που είναι γυρισμένη. Ο “Βάλτος” είναι η ελληνική κοινωνία, ένας βάλτος μέσα στον οποίο βουλιάζουν όλοι. Αφεντικά, υπάλληλοι, εργάτες, η γυναίκα της Τρούμπας, ο προικοθήρας, ο φαροφύλακας. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν ο σκηνοθέτης με τον Λάζαρο Μοντανάρη.
Ένα στόρι που έχει την υπαρξιακή αναφορά, το μάταιο της ανθρώπινης προσπάθειας και το αδύνατον της φυγής από τη μοίρα.Οι σεναριογράφοι δεν χωρίζουν τους ήρωες τους σε καλούς και κακούς αφού όλοι, ακόμη και οι υποτιθέμενα καλοί έχουν κάποιες σκοτεινές στιγμές.
Τη μουσική γράφει ο Γιώργος Χατζηνάσιος με το τραγούδι “Ήλιε μην κοιτάς” με τη Δήμητρα Γαλάνη, να ακούγεται στους τίτλους αρχής αλλά και στο φινάλε.
“Ο Βάλτος” λίγο πριν βγει στις σκοτεινές αίθουσες προβλήθηκε στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τιμητική διάκριση για τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη αλλά αποδοκιμάστηκε άγρια από ομάδα φοιτητών μόλις έπεσε το σήμα της Φίνος Φίλμ, που τότε θεωρούνταν το κατεστημένο. “Ο Βάλτος” είναι μια ταινία που στην εποχή της αδικήθηκε και είναι κρίμα που ακόμη και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στις ξεχασμένες και δυσεύρετες. Γεμάτη από εύστοχους συμβολισμούς και κουβαλώντας την αισθητική των ταινιών των 70ς αποτελεί ένα διαμάντι της εγχώριας κινηματογραφικής μυθολογίας. (Πηγή : https://ellinikoskinimatografos.gr/)
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά στο λινκ http://finosfilm.com/movies/view/172
Στη φωτογραφία η αφίσα της ταινίας….