Η ΔΙΟΔΟΣ ΣΤΟ “ΑΥΤΙ” ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΩΝ

“Την χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι των Μελισσουργών, των Πραμάντων και των Θεοδωριάνων. Αφετηρία της διόδου είναι οι Μελισσουργοί και τέρμα τα Θεοδώριανα, η αρχαία Θεοδωρία. Το υψόμετρο του Αυτιού είναι 1720 μ.. Μελισσουργοί – Αυτί, είναι 2 ώρες. Αυτί – Θοδώριανα, 1 ώρα και 30 λεπτά. Από τους Μελισσουργούς ως την τοποθεσία Μπαλτινήσι, στα μισά της ανάβασης βαδίζουμε μέσα σε δάση από έλατα. Στην τοποθεσία Μπαλτινήσι μέχρι το Αυτί το έδαφος είναι γυμνό. Από το Αυτί κατηφορίζοντας για τα Θεοδώριανα, 30 λεπτά της ώρας βαδίζουμε σε γυμνό έδαφος. Την υπόλοιπη διαδρομή βαδίζουμε σε καλλιεργημένη έκταση των Θεοδωριάνων. Από τα Θεοδώριανα ξεκινούν δύο δρόμοι ένας πάει Νεράιδα (Γρεβενό) – Μεσοχώρα (Βετσίστα) – Πόρτα. Και ο άλλος Βουλγαρέλι.
Από τους Μελισσουργούς ξεκινάει και άλλη δίοδος, αριστερά της διόδου Αυτί. Ο δρόμος αυτός αφού περάσει επί 30 λεπτά μέσα σε δάση με έλατα, ανεβαίνει στην τοποθεσία Σταυρός ή Ανθρωπάκι στην κορυφογραμμή της Πίνδου. Από το Σταυρό ο δρόμος κατεβαίνει στο Θεσσαλικό χωριό Μουτσιάρα, στους πρόποδες της Πίνδου.” (Από το άρθρο του Ν.Β. Κοσμά, ΟΙ ΔΙΟΔΟΙ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ, Περιοδικό Ηπειρωτική Εστία, τχ.33, 1955)

Στη φωτογραφία η κορυφή “Στρογγούλα” με ύψος 2.107 μ. στα Τζουμέρκα του Αποστόλου Βερτοδουλου (Φωτο από Λεύκωμα ΗΠΕΙΡΟΣ, Γιάννινα, 1995)

Δημοσιεύθηκε στην Ποιμενική Ζωή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *