Οι Δίοιδοι της Πίνδου

“Η επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών Ηπειρωτών και Θεσσαλών γινόταν από την αρχαία ακόμη εποχή δια των διόδων της Πίνδου. Πολλοί ήταν οι Ηπειρώτες που το φθινόπωρο κατέβαζαν τα κοπάδια τους στο Θεσσαλικό κάμπο για να ξεχειμωνιάσουν. Κτηνοτροφικά κατά το πλείστον φύλα οι πρώτοι κάτοικοι της Ηπείρου παρέμειναν κτηνοτρόφοι και γεωργοί σ’όλη την αρχαία περίοδο. «Πλάνητες κτηνοτρόφοι δρασκέλιζαν με τα κοπάδια τους την Πίνδο κι από κει κατέβαιναν στην Ήπειρο» (Σ. Δάκαρη, Η εθνικότης των αρχαίων Ηπειρωτών, Ιωάννινα, 1954). Οι τσοπάνηδες δηλαδή ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τις διόδους της Πίνδου γιατί το επέβαλαν οι ανάγκες της ζωής και η ίδια η φύση. Οι κυριότερες δίοδοι της Πίνδου ήταν : 1. Η δίοδος του Μετσόβου, 2. Η δίοδος του Συρράκου, 3. Η δίοδος του Μπάρου- Καλαρρυτών, 4. Η δίοδος των Κριθαριών-Ματσουκίου, 5. Η δίοδος του Αυτιού-Μελισσουργών και 6. Η δίοδος του Βουλγαρελίου.
Η ΔΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙΟΥ
Απ’ αυτή περνά τώρα ο δημόσιος δρόμος Άρτα – Βουλγαρέλι – Θεοδώριανα. Το πλάτος των διόδων ποικίλει από 0,80 έως 2 μέτρα. Απ’ τον δρόμο αυτό περνούσαν οι χτίστες των Χουλιαροχωριών και των Τζουμέρκων πηγαίνοντας για εργασία στα χωριά του Ασπροποτάμου, του Θεσσαλικού κάμπου και της Λαμίας. Απ΄ εδώ κουβαλούσαν οι Τζουμερκιώτες αγωγιάτες το Θεσσαλικό σιτάρι στα χωριά τους. Οι ραφτάδες των Σχωρετσάνων ταξίδευαν στα χωριά του Ασπροποτάμου. Για να παν να εργαστούν εκεί έπρεπε να διαβούν την Πίνδο. Ποια δίοδο ακολουθούσαν; Τη δίοδο του Βουλγαρελίου. Αυτή είναι πιο σιμά στα Σχωρέτσανα.” (Από το άρθρο του Ν.Β. Κοσμά, ΟΙ ΔΙΟΔΟΙ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ, Περιοδικό Ηπειρωτική Εστία, τχ.33, 1955)

Στη φωτογραφία “Τοπίο στα Τζουμέρκα” από τα ορειβατικά ταξίδια του Απόστολου Βερτόδουλου (Λεύκωμα ΗΠΕΙΡΟΣ, Γιάννινα, 1995) 

Δημοσιεύθηκε στην Ποιμενική Ζωή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *