Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ (17ος – αρχές 19ου αι.)

Ημέρες απογραφής του πληθυσμού της χώρας αυτό τον καιρό και με αυτή την ευκαιρία ας σχηματίσουμε μια εικόνα για την εξέλιξη του πληθυσμού της πόλης μας στο παρελθόν.
Η δυσχέρειες όσον αφορά την παρακολούθηση της δημογραφικής εξέλιξης της πόλης αλλά και γενικότερα της επαρχίας της Άρτας στο πέρασμα του χρόνου είναι πολλές. Τα στοιχεία από τις διάφορες πηγές παρουσιάζουν σε άλλες σοβαρές ελλείψεις και σε άλλες είναι εντελώς αποσπασματικού χαρακτήρα. Μόνο μετά την προσάρτηση της Άρτας στην ελεύθερη Ελλάδα έχουμε κάποιους ενδεικτικούς δείκτες του πληθυσμού με την απογραφή που έγινε από το Ελληνικό Βασίλειο στα τμήματα της Άρτας και των Τζουμέρκων από 26/6 μέχρι 3/7/1881. Έτσι οι περισσότερες μαρτυρίες προέρχονται κυρίως από περιηγητές ή άλλου είδους συγγραφείς που πέρασαν από την πόλη με πρώτη εκείνη του Εβλιγιά Τσελεμπή που επισκέφτηκε την Άρτα στα 1668-1670. Σύμφωνα με τον Τσελεμπή η πόλη της Άρτας είχε 17 μαχαλάδες από τους οποίους οι 3 ήταν εβραϊκοί και οι 10 ελληνικοί.
Στη φωτογραφία μπορούμε να δούμε την εξέλιξη του πληθυσμού της Άρτας απ’ εκεί και πέρα. Στην πρώτη στήλη αναγράφεται η χρονολογία, στην δεύτερη ο πληθυσμός*, στην τρίτη καταγράφονται παρατηρήσεις σχετικά με το θρησκευτικό και εθνοφυλετικό υπόβαθρο και στην τέταρτη στήλη η πηγή της πληροφορίας.
(Πηγή : Άρθρο του Ε. Βέτσιου στην Ηπειρωτική Εταιρεία, τχ. 272, 2002)
* Στην περίπτωση που καταγράφονται οικογένειες, η κάθε οικογένεια ή σπίτι υπολογίζεται ότι περιλαμβάνει κατά μέσο όρο 5 άτομα.

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην Τουρκοκρατία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *