Η ορυζοκαλλιέργεια στον κάμπο της Άρτας

——————-
Δεν είναι γνωστό πότε άρχισε η καλλιέργεια ρυζιού στον κάμπο της Άρτας. Ο περιηγητής Henry Holland, όταν διέσχισε πεζή τον εύφορο κάμπο της Άρτας κάνει λόγο και για καλλιέργεια καλαμποκιού, σιταριού, ρυζιού και καπνού. Πολύ αργότερα, η ύπαρξη του Ορυζόμυλου των Αδελφών Νέσσερη στην Γέφυρα της Άρτας μας επιβεβαιώνει την ρυζοκαλλιέργεια στην περιοχή, τουλάχιστον μέχρι το 1950. Με περίπου 25.000 στρέμματα στον κάμπο της Άρτας να πλημμυρίζουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα από τα νερά του Λούρου και του Αράχθου, η καλλιέργεια ρυζιού φαινόταν μια αποδοτική καλλιέργεια για τους αγρότες του κάμπου της Άρτας. Αργότερα βέβαια, με τα αποστραγγιστικά και αντιπλημμυρικά έργα που άρχισαν γύρω στα 1935 – 40, η καλλιέργεια ρυζιού άρχισε να εκλείπει.
(Πηγή : 1.Travels in Albania and Other Provinces of Turkey in 1809 & 1810, Henry Holland, Volume 1, London, 1815. 2. ΛΕΥΚΩΜΑ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΗΣ, Αθήνα, 1938)

Στη φωτογραφία της Έλλης Παπαδημητρίου «Ο ποταμός Λούρος πλημμυρισμένος κοντά στις εκβολές του, 1928-30». (Πηγή : ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΗΠΕΙΡΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Αθήνα, 1977)

———————-

Γυναίκες στα ρύζια την δεκαετία του ’50 στον κάμπο της Άρτας.
Η φωτογραφία είναι από την εξαιρετική φωτογραφική συλλογή του Μορφωτικού Συλλόγου Μύτικα Άρτας, που μπορείτε να την εξερευνήσετε στο λινκ https://www.syllogosmytika.gr/ekthesi…/anamniseis/ 

Δημοσιεύθηκε στην Το εμπόριο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *