Η Παρηγορήτισσα, του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου

Το 1958 ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος πέρασε από την Άρτα*. Το πέρασμά του απ’ την πόλη υπήρξε η αφορμή για ένα άρθρο του στη στήλη της εφημερίδας “Ελευθερία”, Ο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ, με τίτλο “Το ταξίδι της Άρτας – Συντροφιά με τον υέτιο Δία”, απ’ όπου και το σχετικό απόσπασμα που αφορά την εκκλησία της Παρηγορήτισσας:

“……Αλλά δεν είναι μόνο τα εσπεριδοειδή η μόνη ποίηση της Άρτας. Είναι και τα λαμπρά βυζαντινά της μνημεία, σύμβολα μιας ακμής ανάμεσα  στις δυο αλώσεις της Πόλης, τότε που το επιχώριο κράτος των Κομνηνοδουκάδων είχε απλώσει την εξουσία του ίσαμε τις Ιλλυρικές ακτές και την μεσημβρινή Αιτωλία κ΄έστελνε τις κομψές  του βασιλοπούλες νύφες στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού. Κι ανάμεσα  σε τούτο, την πρώτη θέση κατέχει η Παναγιά η Παρηγορήτισσα, αυτή η μεγάλη εκκλησιά που ανήκει στον αιώνα των διάσημων γοτθικών μητροπόλεων, η κατάγραφη, η ιδιόρρυθμη, η γεμάτη μεγαλείο και ομορφιά. Ο αναγνώστης της «Ελευθερίας» έχει ήδη διαβάσει δυο πρόσφατα κατατοπιστικά άρθρα της κ. Αθηνάς Καλογεροπούλου, ώστε να μην χρειάζεται να επιστρέψω στο ίδιο θέμα.

Θα ήθελα μόνο να πω, πόσο αγαπώ αυτή την Παναγία την Παρηγορήτισσα, που την εξερεύνησή της, την αποκατάστασή της, την ανάδειξή της χρωστούμε στην άμεμπτη  επιστήμη του κ. Α. Ορλάνδου και πόσο το θεωρώ χρέος μου κάθε φορά που βρίσκομαι στην Άρτα να συνομιλώ με τον Παντοκράτορά της, να περιδιαβάζω σιωπηλός  μέσα σ’ εκείνο το χώρο των θαυμασίων, που είναι ο χώρος της. Ερειπωμένη οικονομικά και στρατιωτικά, ακρωτηριασμένη, κομματιασμένη η βυζαντινή αυτοκρατορία έχει τη δύναμη και τη στερνή της στιγμή, λάφυρο πια της ακατάσβεστης λαιμαργίας πολυάριθμων εχθρών, να συντελή τις απαράμιλλες εκφράσεις του Μυστρά ή της Άρτας….” (Πηγή : ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, 11 Ιανουαρίου 1959)

*Μπορείτε να διαβάσετε τον σχολιασμό του για την Άρτα στο λινκ https://doxesdespotatou.com/i-arta-mesa-ap-tin-perigrafi-toy-i-m-pa/

Στη φωτογραφία η Παρηγορήτισσα μεταξύ 1935 – 1939. Πρόκειται για τη δεύτερη φωτογραφία του Μιχαήλ Βυζά από την Άρτα. (Πηγή : http://eliaserver.elia.org.gr/)

Δημοσιεύθηκε στην Οι Εκκλησίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *