“Η Παρηγορήτρια σε φωτογραφία του Ορλάνδου”

“Την χαμένη σήμερα ειδυλλιακή εικόνα των νοτίων παρυφών της Άρτας στις αρχές του 20ου αι. διασώζει η φωτογραφία του Α. Ορλάνδου, που άγνωστο πως, βρέθηκε στα αρχεία του Α. Ζάχου.

Στο πρώτο επίπεδο διακρίνονται οι κήποι που εκτείνονταν στους πρόποδες του βραχώδους λόφου της Περάνθης. Μεταξύ τους υπήρχαν καλύβια νομάδων κτηνοτρόφων με στέγες καλυμμένες με άχυρο. Πιο πίσω διακρίνονται  αμυδρά ερειπωμένα και αλλοιωμένα τα κτίσματα της βυζαντινής μονής της Παρηγορήτριας και ανάμεσά τους το περίφημο καθολικό της, κτίσμα του τέλους του 13ου αι. που κυριαρχεί απόλυτα στη γύρω περιοχή. Δεξιά του ναού φαίνονται τα τελευταία σπίτια της πόλης και στο βάθος η φαρδιά κοίτη του Αράχθου, ο έφορος κάμπος της Άρτας και τα Ηλιοβούνια (ή Λεβούνια)”.

(Η φωτογραφία είναι από το Λεύκωμα  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΖΑΧΟΥ , με σχόλιο του Στ. Μαμαλούκου, Μουσείο Μπενάκη, 2007)

Μπορείτε να δείτε μια ακόμη φωτογραφία της Παρηγορήτριας από το ίδιο περίπου σημείο λήψης στο λινκ https://doxesdespotatou.com/parigoritissa-1913/

Δημοσιεύθηκε στην Οι Εκκλησίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *