Η συνεισφορά των προσφύγων στην επανεκκίνηση του Αθλητισμού στην Άρτα.

“Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση η περιοχή της Αμβρακίας στο γενικότερο φαινόμενο που εξελίχθηκε μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, όπου η έλευση των προσφύγων του 1922, βοήθησε την επανεκκίνηση του αθλητισμού μετά την πολύχρονη πολεμική περιπέτεια της χώρας (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος, εκστρατεία της Κριμαίας, Μικρασιατική εκστρατεία).

Με πλούσια αθλητική παράδοση και θέληση για να ριζώσουν και να δημιουργήσουν, οι Μικρασιάτες, υπήρξαν παράλληλα και «αιμοδότες» αθλητικού δυναμικού, καθώς μεγάλο μέρος των ανδρών που ήταν σε ηλικίες πρόσφορες για αθλητική δράση είχαν χαθεί στα μέτωπα του πολέμου ή είχαν γυρίσει σακατεμένοι.

Στην περιοχή που αναφερόμαστε, την Άρτα, το 1927 ιδρύθηκε ο “Παναμβρακικός”, του οποίου η αρχική ονομασία ήταν “Ανεξάρτητος Αθλητικός Όμιλος Άρτας”.

Η ομάδα που με την ονομασία της έδειχνε τον προσανατολισμό της στο ρεύμα του εργατικού αθλητισμού της εποχής, ήταν η “Πανεργατική Άρτας”, σε ορισμένα δημοσιεύματα εφημερίδων αναφέρεται και σαν “Πανεργατικός”, με χρώματα ερυθρόλευκα. Η Πανεργατική ιδρύθηκε το 1931 από τον ράφτη Τσαλαπάτη και στελεχώθηκε και εκτός από εργαζόμενους και από αθλητές προερχόμενους από το Οικοτροφείο, έτσι στην Άρτα υπήρχαν τρεις ομάδες, ο Παναμβρακικός, το Οικοτροφείο και η Πανεργατική…..”

Στη φωτογραφία ο  Κώστας Τομπουλίδης μαζί με πιτσιρικάδες (περίοδος 1917-1920) αρχηγός και των τριών προπολεμικών ομάδων της Άρτας, Παναμβρακικού, Πανεργατικής και Κεραυνού. Αρχηγός και της Μικτής Ηπείρου. Φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου και πρωταθλητής στίβου. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης. (Πηγή κειμένου & φωτογραφίας : Άρθρο του Νάσου Μπράτσου, https://www.ertnews.gr/ )

Δημοσιεύθηκε στην Οι άλλες ομάδες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *