“…….Απεφασίσθη να ανεγερθή Νέος τοιούτος Ναός επ’ ονόματι του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου. Εκλήθη εξ Αθηνών ο Αρχιτέκτων Γεώργιος Νομικός, εμέτρισε τον χόρον της νέας Εκκλησίας έκαμε το σχέδιον, ενεκρίθη υπό του Μητροπολιτικού Συμβουλίου απαρτηζόμενον εκ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Σπυρίδωνος, Σταύρου Παπαχρήστου Οικονόμου και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Εφημερίου του άνω Ναού, Κωνσταντίνου Παπαχρήστου Εφημερίου Παρηγορητρίας και αδελφού μου, κ. Ιωάννου Παπαδημητρίου Πρωτοδίκου και Αλεξάνδρου Μπανταλούκα Δημοτικού Συμβούλου, εστάλησαν τα σχετικά εις το υπουργείον Παιδείας και Θρησκευμάτων και ενεκρίθησαν.
Κατόπιν συνενοήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Σπυρίδωνος, και των επιτρόπων του Ναού, απεφασίσθη όπως τελευταία λειτουργία γίνη εις τον Ναόν Αγ. Δημητρίου Αρχιερατική την 8η Μαΐου ημέραν Κυριακήν των Μυροφόρων μετ’ αρτοκλασίας, υπέρ των ζώντων ενοριτών, και μνημόσυνον υπέρ των κτιτόρων του Ναού, των Ιερουργισάντων Αρχιερέων, Ιερέων, Ιεροδιακόνων, Νεωκόρων και κεκοιμημένων ενοριτών.
Την 7ην Μαΐου ετελέσθη εσπερινός χοροστατούντος του Αρχιερέως, και των ιερέων της πόλεως. Εις τον Εσπερινόν εκτός του λαού της πόλεως έλαβεν μέρος και η Ιερατική Σχολή Άρτης μετά του Διευθυντού και κ.κ. Καθηγητών. Εις το τέλος του Εσπερινού εψάλη παράκλησις του Αγίου Δημητρίου. Την πρωΐαν 8η Μαΐου ετελέσθη Αρχιερατική Λειτουργία, η Εκκλησία ήτον γεμάτη χριστιανών. Μετά την ανάγνωσιν του Ευαγγελίου ομήλισεν ο Αρχιερεύς υπέροχον λόγον, ο Λαός εδάκρυσε. Πρώτος ο Αρχιερεύς κατέθησε υπέρ του Νέου Ναού μισθόν 1 ½ μηνός ήτοι 15.000 δραχμας, εγώ δε 2.000 εις το τέλος της Λειτουργίας ήλθον οι ιερείς της πόλεως και έλαβον μέρος εις το μνημόσυνον Εφημέριον 1) Αγ. Γεωργίου Δημ. Σπύρου, 2) Παρηγορητρίας Κων. Παπαχρήστου, 3) Αγ. Νικολάου Κωνστ. Μπουρνάκας. Δεν εμπορώ να περιγράψω την στιγμήν την οποίαν ήρχισε ο Σεβασμιώτατος να κατεβάζη τας Αγίας Εικόνας εκ του τέμπλου τας οποίας παρέλαβον εγώ παρά των αγίων χειρών του αφού ησπαζόμην 1) την Αγίαν Εικόνα του Κ. ημών Ι. Χριστού 2) της Παναγίας, 3) του Προδρόμου 4) Αγ. Δημητρίου μεταφέρθη εις την Αγ. Σοφίαν και ετοποθετήθη εις το τέμπλον αι δε λοιπαί Αγ. Εικόνες μεταφέρθησαν εις τον Άγιον Σπυρίδωνα, η στιγμή αυτή ήτον συγκηνικωτάτη.” (Πηγή : despotato.eu)
Φωτογραφίες από τη θεμελίωση του νέου Ναού του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Άρτας στις 28-8-1938.
Οι επόμενες φωτογραφίες της θεμελίωσης καθώς και ο σχολιασμός δημοσιεύτηκαν από τους κ. κ. Lucas Braca και Γεώργιο Γεροκόμο στην Ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες Άρτας” :
“Αυτή η φωτό είναι απ’ τη θεμελίωση του νέου Ιερού Ναού στις 28-8-1938 ημέρα Κυριακή και 11η πρωϊνή. Στη μέση ο παπα- Σταύρος Παπαχρήστου, δίπλα ο αδελφός του π.Κωνσταντίνος εφημέριος Παντοκράτορα- Παρηγορήτριας και ο π. Κων-νος Μπουρνάκας εφημέριος Αγ. Νικολάου. Πίσω αριστερά διακρίνεται το καμπαναριό, δεν είχε γκρεμιστεί ακόμα. Δίπλα στον παπα- Μπουρνάκα γυρισμένος στο πλάι ο Γ. Μάτσος. Εκκλησιαστικοί Επίτροποι: Κων-νος Ζάγκλης, Γ. Μάτσος, Σοφοκλής Κατσαδήμας και Αναστάσιος Γκίνος. Επάνω στο τραπέζι υπάρχει η εικόνα του Αγίου Δημητρίου και 4 φιάλες με αγιασμό για τις 4 γωνίες του Ναού. Έχω στην κατοχή μου και τις 2 φωτο που μου τις έδωσε απ’ το αρχείο του ο κ. Χρήστος Ρούμπος. Κατεβασμένος στα θεμέλια με τον π. Σταύρο ο έμπορος Γ. Μάτσος εκ των επιτρόπων. Αρχιτέκτονας ο Γεώργιος Νομικός εργολάβος ο εκ Κοζάνης Κων/νος Χριστοδούλου. Ο Μητροπολίτης Σπ. Γκινάκας έλειπε στην Αθήνα.”