ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – 12 Δεκεμβρίου : Ο Μυριδάκης και η αποστολή στην Πάργα

«……Το βράδυ που ήλθαμε στη Μεγαλόχαρη, 10 Δεκέμβρη, ο Άγγλος συν/χης Έντυ αποφασίζει όπως αυτός και οι άλλοι Βρετανοί σαμποτέρ εκτός του ταγ/ρχη Κρις , του λοχαγού Θέμη και του λοχία – ασυρματιστή Λεν, όπως αναχωρήσουν στις 12 του μηνός για την Πάργα. Όταν ο συν/ρχης Έντυ ανακοίνωσε την απόφασή του στους άλλους Βρετανούς αξ/κους, όλοι πηδούσαν από τη χαρά τους. Ο συν/ρχης Έντυ ζήτησε από το στρατηγό Ζέρβα και τους αξ/κους των τμημάτων που πήραν μέρος στο Γοργοπόταμο, να του δώσουν αν είναι δυνατό από μια έκθεση της επιχειρήσεως. Ο Ζέρβας δέχτηκε ευχαρίστως και με διέταξε να ετοιμάσω τη δική μου έκθεση. Ο λοχαγός Παπαχρήστου δεν συνέταξε έκθεση διότ ως τραυματίας και από την ταλαιπωρία της πορείας, ήταν άρρωστος. Ο συν/ρχης Έντυ, εκτός από τις εκθέσεις ζήτησε ακόμα από το στρατηγό να τους συνοδέψει , αν είναι δυνατόν, ο γράφων (δηλ. ο Μυριδάκης) στο ταξίδι τους στην Πάργα……”* (Πηγή : ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ, Μιχάλης Μυριδάκης, Τόμος Α’, 1976)

Στο κεφάλαιο που ακολουθεί ο Μυριδάκης αναφέρεται σε πολλά ονόματα Ελλήνων πατριωτών, που με κίνδυνο της ζωής του, βοήθησαν την αποστολή να φτάσει στην Πάργα και μετά να επιστρέψει ξανά πίσω καθώς δεν έφτασε το υποβρύχιο για να παραλάβει τους Βρετανούς……Μπορείτε να διαβάσετε το κεφάλαιο στο λινκ https://doxesdespotatou.com/wp-content/uploads/2023/05/ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΣΤΗΝ-ΠΑΡΓΑ.pdf

Στη φωτογραφία Η ομάδα των Βρετανών σαμποτέρ Hurling στη Μεγαλόχαρη Άρτης. Πίσω σειρά, από αριστερά στα δεξιά : Θέμης Μαρίνος, Denys Hamson, Nat Barlow, Chris Woodhouse, Inder Gill, Eddie Myers, John Cook, Arthur Edmonds, Tom Barnes. Καθιστοί : Len Willmott, Mike Hillie David Phillips. Η φωτογραφία πάρθηκε στη Μεγαλόχαρη Άρτης, έξω από το σπίτι του γιατρού Ηλία Παπαχρήστου. Το παιδικό κεφάλι στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας ανήκει στη Φωφώ Παπαχρήστου. (Πηγή : Η ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Ν. Κοσσυβάκης, Αθήνα, 2001).

May be an image of 7 people

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *