Η απόφαση για τη συγκρότηση των πρώτων ομάδων αντίστασης του ΕΑΜ αποφασίστηκε στις 26 Νοεμβρίου 1942 στη σύσκεψη της Άνω Καλεντίνης στην οποία πήραν μέρος οι μόνιμοι αξιωματικοί του ΕΑΜ Άρτας. Έτσι στις 2 Δεκέμβρη 1942, 15 παλληκάρια κυρίως από το Δημαριό, Άνω Καλεντίνη και Άνω Πέτρα, έχοντας επί κεφαλής τον Τζουμερκιώτη (Γεράσιμος Μαλτέζος, υπολοχαγός) και το Βάγια Χαριλόη, δάσκαλο (Καπετάν Ηρακλειώτης) ξεκίνησαν. Σχεδόν ξυπόλητοι, με παληοντούφεκα και με ελάχιστα φυσίγγια τον ανηφορικό και γιομάτο αγκάθια δρόμο της ένοπλης πάλης για τη λευτεριά του λαού……. Αυτοί οι 15 απετέλεσαν τη μαγιά, ηλέκτρισαν το λαό του νομού. Πήραν μαζί τους τα πιο διαλεχτά παιδιά της Άρτας, σχημάτισαν συγκροτήματα, υπαρχηγεία, αρχηγείο από το οποίο ξεπετάχτηκε το 40 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.
Η ομάδα αυτή, αφού πέρασε τα χωριά Σκουληκαριά, Βελεντζικό, Καταβόθρα έφτασε στη Σεκλίστα, όπου στις 5 Δεκέμβρη 1942 εξετέλεσε στην πλατεία του χωριού έναν από τους πιο ξετσίπωτους προδότες και συνεργάτες των Ιταλών, το φόβητρο της περιοχής , τον Α. Ζ*. (Οι Ιταλοί, λόγω των μεγάλων απωλειών τους, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην Άρτα. Η ήττα που υπέστησαν στην περιοχή Ποταμούλας Άρτας από τον Ζέρβα, στις 25 Οκτωβρίου 1942, τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε συλλήψεις μεμονωμένων ατόμων, κάψιμο σπιτιών και σε ένοπλες συγκρούσεις με ανταρτικές ομάδες. Για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν διάφορους Έλληνες συνεργάτες τους, όπως τον Αλέξη Ζουμπούλη, που οδήγησε τους Ιταλούς στο Άνω Ραδοβύζι Άρτας όπου και πυρπόλησαν διάφορα χωριά). Ο λαός άκουσε την είδηση με αίσθημα ανακούφισης. Ο βδελυρός αυτός προδότης που οδηγούσε στην ύπαιθρο αποσπάσματα Ιταλών που έδερναν, λήστευαν και αφόπλιζαν τα χωριά, δεν υπήρχε πια στη ζωή…….(Πηγή : 40 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ, Γιώργος Αναγνωστάκης, Αθήνα, 1980)
* Σύμφωνα με τον Γ. Μαλτέζο η απόφαση για την εκτέλεση του Ζουμπούλη, στις 5-12-1942, για τη συνεργασία του με τους Ιταλούς, την έλαβε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΕΑΜ Άρτας……
Στη φωτογραφία αξιωματικοί και καπετάνιοι του ΕΛΑΣ στα Τίρανα τον Μάη του 1945. Από αριστερά προς τα δεξιά: Όρθιοι : 1) Γ. Παππάς, δικηγόρος από την Άρτα, 2) Γεράσιμος Μαλτέζος, υπολοχαγός από την Άρτα, 3) Δημήτρης Δημητρίου (Καπετάν Νικηφόρος) από τη Στερεά Ελλάδα, 4) Μήτσος Κυραντζόπουλος (καπετάν Φωτεινός) από τη Δυτική Μακεδονία. Καθοστός ο Γεώργιος Αναγνωστάκης, δικηγόρος από την Άρτα. (Φωτο από το ίδιο βιβλίο)