ΙΩΣΗΦ ΣΤΕΦΑΝΙΝΙΣ –  Ένας Αρτηνός διηγείται την πολυτάραχη ιστορία του στην Αμερική

O Ιωσήφ Στεφανίνις γεννήθηκε στην Άρτα το 1803, από τον Ιωάννη και τη Χρυσαυγή Θεμιανό που όταν παντρεύτηκε ήταν δεκατεσσάρων ετών. Απέκτησαν επτά παιδιά: τον Ιωσήφ, τον Σπύρο, τον Δημήτρη, τον Σιλβέστρο, τη Μαρία, την Κατερίνα και την Άννα. Ο πατέρας του Ιωσήφ ήταν ένας πολύ πλούσιος έμπορος. Η οικογένεια τελικά μετακόμισε στην Πάτρα, όπου ο Στεφανίνις έμαθε την οικογενειακή επιχείρηση και μιλούσε ιταλικά.

Όταν ξέσπασε ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, ο Ιωσήφ   αιχμαλωτίστηκε και πουλήθηκε ως σκλάβος. Οι στρατιώτες του χάρισαν τη ζωή επειδή ο πατέρας του ήταν πλούσιος έμπορος και μπορούσε να πληρώσει μεγάλα λύτρα. Τον ξυλοκόπησαν άγρια ​​για τρεις μέρες και παρακαλούσε τους απαγωγείς του να τον θανατώσουν.Τελικά πουλήθηκε στην αγορά για εβδομήντα οκτώ δολάρια. Τον αγόρασε ένας Οθωμανός, ο Μουσταφά μπέης της Πάτρας που ήταν ο διοικητής των οθωμανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Μετά από πολλές περιπέτειες, βασανιστήρια και κακουχίες, ο Ιωσήφ κατάφερε να μεταναστεύσει στις  Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί τον  συμβούλευσαν  να γράψει ένα βιβλίο για την περιπέτειά του ώστε να  μαζέψει χρήματα για να απελευθερώσει την οικογένειά του από τη σκλαβιά. Το βιβλίο είχε τίτλο “The Personal Narrative of the Sufferings of J. Stephanini”. Γύρω στο 1829, ταξίδεψε σε όλη τη χώρα δίνοντας διαλέξεις και κερδίζοντας υποστήριξη για το βιβλίο του που προτάθηκε ιδιαίτερα από σημαντικά πρόσωπα στην Αμερική. Μέσα από το βιβλίο του Στεφανίνι, που άρχισε να κυκλοφορεί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες  στις αρχές της δεκαετίας του 1830, πολλοί Αμερικανοί έμαθαν για τη φρίκη της οθωμανικής σκλαβιάς και τα βάσανα των Ελλήνων.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον Ιωσήφ Στεφανίνι στο λινκ https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Stephanini

Το εξώφυλλο από το βιβλίο του Ιωσήφ Στεφανίνι που δημοσιεύτηκε “για να του δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψει στη χώρα του και να απελευθερώσει από τη σκλαβιά μια μεγάλη οικογένεια, (την οικογένειά του), που υποφέρει”.

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινά Πρόσωπα και Παρέες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *