————–
“…..Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στο ότι συνδέεται με την ξηρά με δυο φυσικές αμμώδεις λουρίδες. Οι λουρίδες αυτές περικλείουν τη λιμνοθάλασσα της Λογαρούς που βρέχει τις βόρειες ακτές της Κορωνησίας. Ένα τμήμα από τις λουρίδες αυτές έγινε με την ανθρώπινη παρέμβαση. Λόγω του αβαθούς της θάλασσας, οι άνθρωποι για να δημιουργήσουν τη λιμνοθάλασσα, την απέκοψαν από τη θάλασσα κατασκευάζοντας τεχνητό φράχτη. Κάρφωναν παρατεταγμένους ανά ζεύγη ξύλινους πασσάλους στην άμμο και ανάμεσά τους έριχναν κλαδιά από σκίνους και μυρτιές. Για να μην τα παίρνει η θάλασσα έριχναν πάνω σ’ αυτά πέτρες. Οι ψαράδες για να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το φράχτη, κατασκεύαζαν ανά διαστήματα μικρές καλαμωτές μήκους 6-7 μέτρων, κάθετα στο φράχτη, έτσι ώστε να συγκρατούν την άμμο που έφερνε η θάλασσα. Με τα χρόνια το τμήμα αυτό του ράμματος γινόταν όλο και πιο ρηχό. Το 1963 φαγάνες την ΜΟΜΑ έπαιρναν από το μέρος της λίμνης ιλύ, την οποία τοποθετούσαν επάνω στο φράχτη, κατασκευάζοντας υπερυψωμένο ανάχωμα. Από τη μεριά της θάλασσας έριξαν μεγάλες πέτρες από τα δυο λατομεία της Σαλαώρας για να συγκρατούν την ιλύ από τα κύματα. Έτσι με τα χρόνια σταθεροποιήθηκε το έδαφος και σήμερα υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος πέντε χιλιομέτρων…….”
(Πηγή : ΚΟΡΩΝΗΣΙΑ, Ν. Πανέλλης, Αθήνα, 2011)
Στη φωτογραφία «Το ράμμα της Κορωνησίας» (Πηγή : Getty images)
————–
“Εις το μέσον του κόλπου νησίδιον ωραίον αντανακλά εντός των διαυγών νερών τα δένδρα του. Κατοικείται υπό ολίγων αλιέων κατασκευαζόντων τα περιώνυμα αυγοτάραχα της Πρεβέζης. Τα εγεύθης ποτέ; Οπωσδήποτε τα γνωρίζεις, υποθέτω, εκ φήμης…”
(Πηγή : ΑΠΟ ΝΙΚΟΛΟΠΕΩΣ ΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΝ, Δ. Βικέλας, Εν Αθήναις, 1886)
Στη φωτογραφία του Π. Βοκοτόπουλου “Ψαρόβαρκες στην Κορωνησία – Αύγουστος 1966)
ΚΑΜΑΚΑΡΗΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ
——————–
Μια από τις φωτογραφίες στην έκθεση PHILOXENIA 85, στην οποία ο Νομός Άρτης συμμετείχε με 70 θέματα – φωτογραφίες του Β. Γκανιάτσα.