ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΠΑΗΣ – ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ

“Καθ’ ον χρόνον ήμουν εις Αθήνας ως υπάλληλος στο Γαλλικό φαρμακείο, άρχισα να αλληλογραφώ με τους εις Αμερικήν διαμένοντες από ετών, αδελφούς Γεωργίου εκ Θεοδωρογιάννων (Γιδαίοι ελέγοντο τότε εις το χωριό τους), οι οποίοι είχαν δανεισθή από τον πατέρα μου 500 δρχ. για έξοδα μεταβάσεώς τους εις την Αμερική, τις οποίες άλλωστε είχαν εγκαίρως αποστείλει από την Αμερικήν. Aντιληφθείς δε ότι οι αγράμματοι αυτοί άνθρωποι είχαν εν τω μεταξύ πλουτίσει , απεφάσισα να τους μιμηθώ, δηλαδή να πάω εις την Αμερική. Επειδή όμως για να μου επιτραπή να αναχωρήσω εις το εξωτερικόν έπρεπε να είχα προηγουμένως εκπληρώσει την στρατιωτική μου υπηρεσία, όπερ δεν είχε γίνει, αναγκάσθηκα να καταταγώ εθελοντής, προτού κληθή η ηλικία μου το 1913. Έτσι όταν εξερράγη ο πόλεμος του 1912, τον Οκτώβριο, υπηρετούσα ως λοχίας εις τον 2ον λόχον του 7ου Τάγματος Ευζώνων με λοχαγό τον Γ. Κωσταντόπουλο και διοικητή του Τάγματος τον αντισυνταγματάρχη του πεζικού Σαράντη Καπετανάκη, γόνο της αρχοντικής οικογένειας των Καπετανάκηδων των Καλαμών.”
Έτσι ξεκίνησε η πενηντάχρονη πορεία του Λ. Σπαή στο στρατό και την πολιτική. Το ταξίδι στην Αμερική δεν έγινε ποτέ…….(Πηγή : ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Λ. Σπαής, Αθήνα,1970.)

Στην ανέκδοτη φωτογραφία από το Αρχείο του Λεωνίδα Σπαή, αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού στο Καραγάτσι Έβρου τον Μάιο του 1923. Το Καραγάτσι (τούρκικα : Karaağaç), γνωστό στα ελληνικά ως η Παλαιά Ορεστιάδα, είναι προάστιο της Αδριανούπολης στη βορειοδυτική Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα. Το Καραγάτσι απέχει 4 χλμ. νοτιοδυτικά από το κέντρο της Αδριανούπολης, απέναντι από τον ποταμό Έβρο και απέναντι από το ελληνικό χωριό Καστανιές.
(Φωτο από Αρχείο οικογένειας Σπαή)

Δημοσιεύθηκε στην Τα Τζουμέρκα και τα χωριά τους. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *