ΜΠΑΟΥΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

——————–
“Ο Κάρολος ο Α΄ στις αρχές του 15ου αιώνα μετέφερε στην Άρτα τα έθιμα του βενετσιάνικου καρναβαλιού. Η κύρια μεταμφίεση των Αρτινών μασκαράδων κατά μίμηση των αντίστοιχων βενετσιάνων, περιελάμβανε κάπα, μαύρο τρίκωχο καπέλο και μονόχρωμη λευκή, ή μαύρη ανθρωπόμορφη προσωπίδα. Η τρομακτική αυτή φιγούρα ονομάζονταν μπαούτα. Από κει βγήκε και η απειλή που συχνά έλεγαν οι μαμάδες στα άτακτα παιδιά τους: “Κάτσε φρόνιμα, γιατί θα ‘ρθει η μπαούτα να σε πάρει…”
Η Βενετία μεταξύ του 1361 και του 1528 χτυπήθηκε από είκοσι δύο επιδημίες πανώλης. Οι γιατροί που περιέθαλπαν τα θύματα της κολλητικής νόσου, για να μην μολυνθούν, φορούσαν χαρακτηριστική στολή, με κάπα, μαύρο καπέλο και ορνιθόμορφη μάσκα. Το βενετσιάνικο καρναβάλι καθιέρωσε κι αυτή τη μεταμφίεση, η οποία πέρασε και στο Αρτινό, ειδικά μετά τις επιδημίες πανώλης το 1737 και το 1816 που έπληξαν την Άρτα.
Αυτοί λοιπόν είναι οι γιατροί που καταγράφει ο Σεραφείμ Βυζάντιος και οι γιατρούδες που αναφέρει το παλιό αποκριάτικο τραγούδι. Κατά την τουρκοκρατία οι Αρτινοί είχαν πάρει άδεια από τον Τούρκο διοικητή να μεταμφιέζονται σε γιατρούς και να γιορτάζουν τις απόκριες. Το έθιμο διατηρήθηκε έως και μεταπολεμικά αν και παρατηρήθηκαν παραλλαγές στην εμφάνιση: η κάπα έγινε ρεντικότα και το καπέλο ημίψηλο…..”
(Άρθρο του Σωτήρη Σαρλή από το χρονολόγιό του στο Facebook. Την μάσκα της πανώλης σχεδίασε η Πηνελόπη Σαρλή)

Δημοσιεύθηκε στην Οι Αποκριές. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *