Ο Ταγματάρχης Γεώργιος Ματζούκης

“……..Η ήττα που υπέστησαν οι Ιταλοί στην περιοχή Ποταμούλας Άρτας από τον Ζέρβα, στις 25 Οκτωβρίου 1942, τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε συλλήψεις μεμονωμένων ατόμων, κάψιμο σπιτιών και σε ένοπλες συγκρούσεις με ανταρτικές ομάδες. Για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης οι Ιταλοί χρησιμοποίησαν διάφορους Έλληνες συνεργάτες τους, όπως τον Αλέξη Ζουμπούλη, που οδήγησε τους Ιταλούς στο Άνω Ραδοβύζι Άρτας όπου και πυρπόλησαν διάφορα χωριά.

Οι Ιταλοί στη συνέχεια προσπάθησαν να διασπάσουν το υπό οργάνωση αντάρτικο του ΕΑΜ Άρτας, το οποίο αδυνατούσε να συγκρουστεί με τους Ιταλούς λόγω έλλειψης οπλισμού και πυρομαχικών. Για το σκοπό αυτό μέσω του συνεργάτη τους Ζουμπούλη, πίεσαν τον ταγματάρχη Γεώργιο Μαντζούκη, να παρουσιασθεί σ’ αυτούς και να συνεργασθεί μαζί τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προβαίναν σε αντίποινα. Πράγματ ι ο Μαντζούκης, ο οποίος στην αρχή εντάχθηκε στο ΕΑΜ αλλά στις 12 Οκτωβρίου 1942 προσχώρησε στον ΕΔΕΣ, δέχθηκε να παρουσιασθεί στον Ιταλό διοικητή συνταγματάρχη Μπόνφι. Παρά την υπόσχεση του Ιταλού διοικητή ότι θα τον άφηνε ελεύθερο, ο Μαντζούκης συνελήφθηκε.

Με την ομηρία του, όμως, έσωσε τα χωριά της περιοχής Άρτας, από τη λεηλασία και την πυρπόληση τους από τους Ιταλούς. Για να γλυτώσει τη ζωή του ο Μαντζούκης κατέφυγε σε ελιγμό. Υποσχέθηκε στους Ιταλούς ότι, αν τον εξόπλιζαν, θα συγκροτούσε ομάδες για να κτυπήσει τους αντάρτες. Ο πραγματικός σκοπός του, όμως, ήταν να συγκροτήσει δική του οργάνωση, ημίστρατιωτική και απαρτιζόμενη από δημοκρατικούς αξιωματικούς, με την επωνυμία Ανεξάρτητη Λ αϊκή Οργάνωση Νομού Άρτας και στη συνέχεια να επιτεθεί στους Ιταλούς….(Πηγή : ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΟΥ Ε.Δ.Ε.Σ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. ΣΤΟΧΟΙ, ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – Ιούλιος 1942 – Δεκέμβριος 1944, Αθανάσιος Φλιτούρης, Ιωάννινα, 1998)

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά στο λινκ https://doxesdespotatou.com/flogero-minyma-tis-leyterias-apo-tis-v/

και στο λινκ https://doxesdespotatou.com/11-oktovrioy-1942-i-proti-symfonia-zerva-ea/

Στις φωτογραφίες “Επιστολή του Ταγματάρχη Ματζούκη προς Ιταλό Συνταγματάρχη για την ίδρυση αντιαντάρτικου κατά του Στρατηγού Ζέρβα με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 1942”. (Πηγή : ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΗΓΟΥ ΕΔΕΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΟΣ ΖΕΡΒΑ, Αθήνα, 2023)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *