Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΙΓΓΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Πολύ λίγοι απ’ τις νεότερες γενιές γνωρίζουν ότι ο αρτηνός Θόδωρος Ρίγγας ήταν ο αιθουσάρχης μερικών απ’ τους πιο γνωστούς κινηματογράφους της Αθήνας : Ααβόρα, Αθηναία, Βοξ, Ριβιέρα και για κάποιο διάστημα ο κινηματογράφος Άννα στην αρχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης, που σήμερα έχει κατεδαφισθεί. Ο Θόδωρος Ρίγγας ξεκίνησε από μικρό παιδί να δουλεύει μέσα στο σινεμά «Ορφέας» στην Άρτα, όπου δούλευε προπολεμικά ο αδερφός του ο Κώστας και αργότερα ο Μάχος. Ξεκίνησε στην αρχή πουλώντας τσιγάρα κι αναψυκτικά στο διάλειμμα, μετά ρίχνοντας τίτλους στις ταινίες. Τότε οι τίτλοι δεν ήταν ενσωματωμένοι στην κόπια και έπρεπε κάποιος με μια μίνι ας πούμε μηχανή προβολής (τιτλέζα) να ρίχνει τους τίτλους στην οθόνη. Ένα τέτοιο μηχάνημα υπάρχει ακόμα και σήμερα στο σινεμά Ααβόρα. Στη συνέχεια δούλεψε σαν βοηθός μηχανικού, ώσπου πήρε και ο ίδιος το δίπλωμα. Δούλεψε σε διάφορες αίθουσες της Αθήνας αλλά φυσικά αυτό δεν του έφτανε και άρχισε με πολύ κόπο και ελάχιστα χρήματα να κάνει τις δικές του αίθουσες. Αφού πρώτα έχτισε το 1969 τη Ριβιέρα, πήρε στην κατοχή του το VOX το 1971 και κατόπι έχτισε την Αθηναία, το 1979, στην οδό Χάρητος στο Κολωνάκι,σε μικρογραφία της Ριβιέρας κι έδωσε ζωή σε μια περιοχή που ήταν άγνωστη μέχρι τότε.
Σιγά σιγά, ο Θόδωρος Ρίγγας, κατάφερε και έγινε ένας θρυλικός αιθουσάρχης κινηματογράφων που στόχο είχε την ποιοτική αναβάθμιση των προβολών στην Αθήνα, την εγκαθίδρυση της έβδομης τέχνης και της ανάγκης για καλό σινεμά στην καθημερινότητά μας. Ήταν η δουλειά του, η αγάπη του και οι διακοπές του. Το «Για τους φίλους του καλού κινηματογράφου» ήταν το motto του και το έβλεπες γραμμένο παντού.
Χρησιμοποιώντας ότι δυνατότητες είχε, στήριζε και πίστευε ταινίες που θεωρούσε ότι το αθηναϊκό κοινό άξιζε να τις δει. Οι επισκέπτες γνώρισαν την εκλεκτική διαλογή του VOX και υπήρχαν φορές που οι ουρές στο VOX, τη δεκαετία του 70, ήταν μεγάλες, με εκατοντάδες αριθμό εισιτηρίων καθημερινά. Εκτός από την επικοινωνία με το κοινό αξιόλογων ταινιών, επικοινωνούσε και τις επιθυμίες του κοινού, των Αθηναίων, καταφέρνοντας ανάμεσα σε πολλά άλλα, σε συνεργασία με τη Μελίνα Μερκούρη και πλέον ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων, την απόφαση κήρυξης σαν διατηρητέων 47 θερινών σινεμά στην Αθήνα, το 1997, συμβάλλοντας κατά πολύ στα ωραία που έχουν παραμείνει στην Αθήνα του σήμερα…(Πηγή: Άρθρο* στο inExarchia.gr)

*Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο στο λινκ https://www.inexarchia.gr/…/therinos-kinimatografos-vox…

Στη φωτογραφία « Ο Θεόδωρος Ρίγγας (δεξιά) στο σινεμά Ορφέας στην Άρτα. Η φωτογραφία φέρει στην πίσω πλευρά την ένδειξη ΦΩΤΟ – ΑΣΤΗΡ, ΝΙΚ. ΓΚΑΝΑΣ, ΑΡΤΑ» (Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Πέγκυς Ρίγγα που την ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την παραχώρηση των φωτογραφιών από το οικογενειακό της αρχείο) 

Άρθρο για το σινεμά του Θόδωρου Ρίγγα “Ριβιέρα”

https://www.inexarchia.gr/go-out/50-hronia-kinimatografos-riviera-vythizomaste-stin-istoria-toy-therinoy-tis-valtetsioy-toy

Δημοσιεύθηκε στην Η μουσική, τα σινεμά και το ερασιτεχνικό θέατρο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *