ΣΙΝΕΜΑ Ο…………. «ΟΡΦΕΑΣ»

“Ο θερινός κινηματογράφος είναι ένα όνειρο”. Το όνειρο για το οποίο κάνει λόγο ο Θόδωρος Ρίγγας ξεκινάει το 1916, όταν σε μια μάντρα της πλατείας Συντάγματος λειτουργεί για πρώτη φορά θερινός κινηματογράφος, με μια χειροκίνητη μηχανή προβολής των 8 χιλιοστών που χειρίζονταν δύο Γάλλοι κινηματογραφιστές της εταιρίας «Πατέ». Πολύ σύντομα, πολλά θέατρα θα μετατραπούν σε κινηματογραφικές αίθουσες και πολλά ακόμη θα λειτουργούν εκ περιτροπής, ανεβάζοντας και παραστάσεις, προβάλλοντας και ταινίες. Επί σειρά ετών ο Θόδωρος Ρίγγας, διετέλεσε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Θερινών Κινηματογράφων (ΠΕΕΘΚ) δίνοντας αγώνες για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του κλάδου του. Σε ότι αφορά την προώθηση και στήριξη ταινιών, μια από τις τεράστιες επιτυχίες του Θ. Ρίγγα είναι η περίπτωση της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» του Τζουζέπε Τορνατόρε. «Όταν πρωτοείδε την ταινία στον κινηματογράφο – τον δικό του κινηματογράφο – έμεινε έκπληκτος. Ήταν σαν να έβλεπε την ιστορία της ζωής του. Άλλαζαν λίγο τα ονόματα, οι χώροι, αλλά όλα τα άλλα ήταν όμοια. Συγκινήθηκε κι αποφάσισε να συνεχίσει να προβάλλει την ταινία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Η ταινία άνοιξε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989 κόβοντας μόλις 65 εισιτήρια στην πρεμιέρα της. Ωστόσο, ο έμπειρος αιθουσάρχης, γέννημα θρέμμα της Άρτας, παρατηρώντας τις αντιδράσεις του κοινού μετά την προβολή, αποφάσισε ότι η ταινία άξιζε να στηριχτεί, κάτι που έγινε αποκλειστικά στην αίθουσα “Ααβόρα”.
Από εκεί ουσιαστικά άρχισε η καριέρα μιας από τις πιο αγαπημένες ταινίες των τελευταίων 30 χρόνων στην χώρα μας. Το «Σινεμά ο Παράδεισος» αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμο και έκανε ρεκόρ συνεχόμενης προβολής, αφού συνεχίστηκε αποκλειστικά στον κινηματογράφο Ααβόρα για πάνω από έξι μήνες……”
(Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ, 19/9/2013, Ελεύθερος Τύπος, 28/5/1990)

Στη φωτογραφία « Απόκομμα από το άρθρο για το Θεόδωρο Ρίγγα στον Ελεύθερο Τύπο, 28/5/1990 από το αρχείο της Πέγκυς Ρίγγα) 

“Ο Θόδωρος Ρίγγας, όρθιος αριστερά, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, στο σινεμά ΑΝΝΑ στην Αθήνα, που βρίσκονταν στην αρχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και σήμερα έχει κατεδαφισθεί.” (Φωτο από αρχείο Πέγκυς Ρίγγα)

Άρθρο για το σινεμά του Θόδωρου Ρίγγα “Ααβόρα”…

https://www.inexarchia.gr/go-out/o-istorikos-kinimatografos-aavora-tis-neapolis-ena-kallitehniko-sinema-stin-kardia-tis-polis

Δημοσιεύθηκε στην Η μουσική, τα σινεμά και το ερασιτεχνικό θέατρο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *