Στο βιβλίο του Ν.Γ.Κοσσυβάκη «Η Τρίτη Αλήθεια» (2001) διαβάζουμε : «Το βράδυ (Γενάρης του ’43) έμεινα στου Δ. Τρίμπου, μεγάλου κτηνοτρόφου και παράγοντα της Σκουληκαριάς. Εδώ έμαθα πως σχημάτισαν αντάρτικη ομάδα με την επωνυμία «Καραϊσκάκης» υπό τας διαταγάς του Λάζαρου Τρίμπου». Ο Λάζαρος Δ. Τρίμπος, αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, γεννήθηκε το 1917 στη Σκουληκαριά. Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Ν. Ντασκαγιάννη (2009) ο Λ. Τρίμπος τον Ιούλιο του 1942 οργάνωσε την πρώτη ομάδα «Καραϊσκάκηδων» ανταρτών με παλληκάρια από τη Σκουληκαριά, το Κλειδί, το Βελετζικό, τη Φλωριάδα, το Κομπότι και άλλες περιοχές. Τα αρμάτωσε με όπλα που του παρέδωσε κρυφά ο εισαγγελέας Άρτης Καπετανάκης, τα οποία ανήκαν σε ληστές της περιοχής. Ορκίστηκαν στο Ιερό Ευαγγέλιο του Μοναστηριού όπου γεννήθηκε ο Γ. Καραϊσκάκης από τον ιερέα της Σκουληκαριάς Παπα-Γιάννη Λαμπράκη, συνεχίζοντας την πλούσια επαναστατική δράση των προγόνων τους. Ωστόσο πιο κάτω στο βιβλίο του ο Ν. Κοσσυβάκης γράφει : «Το Τάγμα «Καραϊσκάκη» άρχισε να συγκροτείται έπειτα από έφιππη περιοδεία του Πατέρα μου (Γρηγόρη Κοσσυβάκη) και του καπετάν Κόζιακα (Θωμά Πάλλα), σε όλα τα χωριά της περιφέρειας. Οι πρώτοι εθελοντές ήσαν περίπου 100 και απετέλεσαν τον πυρήνα της οργάνωσης του τάγματος. Αλλά, χρειάζονται κι άλλοι και ο «δαιμόνιος» Κόζιακας εφάρμοσε ένα πρωτότυπο σύστημα στρατολογίας….. Σε κάθε χωριό, έκανε συγκέντρωση των κατοίκων και έβαλε επιτροπές… γυναικών(!!!) που διάλεγαν έναν άντρα 20-25 ετών από κάθε οικογένεια. Έτσι, οι άντρες κάθε οικογένειας φιλοτιμούμενοι, κατατάχτηκαν στο Τάγμα «Καραϊσκάκη»…. Μέσα στον Ιούνιο – Ιούλιο, το «Σώμα», όπως ελέγετο στην αρχή, είχε περίπου 500 άνδρες. Έδρα του έγινε η Άνω Καλεντίνη, με καπετάνιο τον γέρο πατέρα μου (ήταν ήδη τότε, 70 ετών…), στρατιωτικό τον Γεράσιμο Μαλτέζο (Τζουμερκιώτη) και πολιτικό τον Αλέκο Κουτσούκαλη (στέλεχος του ΚΚΕ)». Την ίδια τακτική εφάρμοσε ο Κόζιακας και στα κάτω χωριά του κάμπου της Άρτας, όπου δημιούργησε το «Σώμα Σκουφά»….». Μετά τον Γρ. Κοσσυβάκη ανέλαβε το απόσπασμα «Καραϊσκάκη» ο Γεράσιμος Μαλτέζος και το οργάνωσε σε αξιόμαχο τάγμα και Σύνταγμα (3/40). Στο βιβλίο του ο Γ. Μαλτέζος (1987) γράφει : «Η στρατολογία των αποσπασμάτων Καραϊσκάκη και Σκουφά έγινε με ιδιόμορφο τρόπο με τις Επιτροπές γερόντων των χωριών….» και «Η πλειοψηφία των ανταρτών των αποσπασμάτων Σκουφά και Καραϊσκάκη κατατάχτηκε εθελοντικά….». (Πηγές : 1. Η ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Ν. Γ. Κοσσυβάκης, Αθήνα, 2001, 2. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ, Ν.Ντασκαγιάννης, Αθήνα, 2009 και 3. Ε.Α.Μ.-Ε.Λ.Α.Σ., Γ. Μαλτέζος, Βόλος, 1987)
Στη φωτογραφία “Αγωνιστές του «τάγματος Καραϊσκάκη» 11, 3/40 του ΕΛΑΣ στην Άνω Πέτρα το 1944”. Από αριστερά προς τα δεξιά. Όρθιοι πρώτη σειρά: Γιάννης Κοσυφάκης, Μεγαλόχαρη Άρτης, Αλέκος Κουτσούκαλης, Ελάτη (Σεκλίστα) Άρτης, Γιώργος Πανής, Δημαργιό Άρτης, Χάρης Παπαγιάννης, Πλατανούσα Άρτης, Γιώργος Σουμελίδης, Θεσσαλονίκη, Δημήτρης Κονδώρος, (Έκτορας), Δερβίζιανα Λάκκας – Σουλίου, Γεράσιμος Μαλτέζος (Τζουμερκιώτης), Άνω Πέτρα Άρτης, Γιώργος Νικολάου (Νώντας), Γιάννενα, Χριστόφορος Τσιούρης, Πέτρα Άρτης. Ανάμεσα στους Χάρη Παπαγιάννη και Γ. Σουμελίση ο Βαγγέλης Γκαρτζονίκος, Γιάννενα, ανάμεσα στο Γ. Σουμελίδη και Δ. Κονδώρο ο Κώστας Λιούκας (Μυγδαλιάς), Θεοδώριανα Άρτης.
Καθιστοί Α’ σειρά: Αρχιμήδης Φλώρος (Μήδης), Κτιστάδες Άρτης, Γιώργος Παπαδάς (Νησιώτης), Κυψέλη (Χόσεψη) Άρτης, Κώστας Ντάλας, Πιστιανά Άρτης, Γιάννης Φωτινιάτης (Φωτονιάτας?) (Περάνθης) Άρτα. (Πηγή : Περιοδικό “Εθνική Αντίσταση”, έκτακτη έκδοση, Συλλογή 45, Μάης 1985)