ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

———————-
“Η προσωρινή επιτροπή του Κ.Κ.Ε. Άρτας ήρθε σε επαφή με αρκετά κομματικά στελέχη διαφόρων χωριών όπως της Ανέζας, του Άι Σπυρίδωνα, Πέτα κτλ. προκειμένου να καταρτίσουν κάποιο πρόγραμμα δράσης. Στις αρχές του καλοκαιριού οι κομμουνιστές του Βουργαρελίου ζήτησαν να συνδεθούν με την κομματική οργάνωση της Άρτας. Τότε στο Βουργαρέλι πήγε ο δάσκαλος Γιώργος Ρακόπουλος, συνήλθαν σε σύσκεψη και έγινε ο κομματικός πυρήνας του Βουργαρελίου που τόση δράση είχε μετέπειτα και αρκετή προσφορά στον αγώνα τα μέλη του.
Την 27ην Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε το ΕΑΜ και έδωσε φτερά στη δουλειά της οργάνωσης. Άρχισαν να συγκροτούνται σε κάθε χωριό ολιγομελείς μαχητικές ομάδες, οι οποίες στην αρχή έπαιξαν κάποιο ρόλο στην τόνωση του ηθικού των κατοίκων. Οι ομάδες αυτές δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα ιταλικά τμήματα που ήταν άρτια εξοπλισμένα και εμπειροπόλεμα και χρειαζόταν αναδιάρθρωση. Σε σύσκεψη στελεχών του νομού Άρτης στην Άνω Καλεντίνη την 26 -11-1942 αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμου αντάρτικου σε δυο ομάδες :
α) Μια ομάδα για το χώρο Ζυγοχωρίων Ραδοβυζίου με επικεφαλής το Γεράσιμο Μαλτέζο (Τζουμερκιώτη) και
β) Άλλη ομάδα με επικεφαλής το Θεοφάνη Τσάκα (Τζαβέλα), ανθυπομοίραρχο της Χωροφυλακής από το Τετράκωμο, για την περιοχή Τζουμέρκων – Ξηροβουνίου.

Στη φωτογραφία “Ο δάσκαλος Γιώργος Ρακόπουλος (αριστερά) με τον Γιώργο Αράπη, δάσκαλο – λογοτέχνη” (Πηγή: ΜΝΗΜΕΣ ΑΙΩΝΩΝ, Βασίλης Θ. Σφαλτός, Άρτα, 1997)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *