ΟΙΚΙΑ ΠΙΤΣΙΛΗ

—————-
Ένα από τα τελευταία σπίτια της Άρτας με «σαχνισί» ή μάλλον το τελευταίο. Πρόκειται για οικία επί της Γεωργίου Μάτσου στο κέντρο της Άρτας η οποία ήταν συνιδιοκτησία των Πίτσιλη – Τσιτσιμπρίκου. Το κτήριο με τα «Υποδήματα Παρασκευά – Μπονιάκου» είναι σήμερα το Καφέ Φλοριάν.
Στην Αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακών κτηρίων του ΕΜΠ διαβάζουμε σχετικά : “ Το σαχνισί αποτελεί προβολή του ορόφου με τη μορφή κλειστού εξώστη. Κατά κανόνα, φέρει πλάγιο άνοιγμα. Αρχικά, κατασκευάζεται το δάπεδό του με ξύλινα δοκάρια δέκα επί δεκαπέντε εκατοστών που πακτώνονται στη λιθοδομή ανά σαράντα έως εξήντα εκατοστά. Πάνω στα δοκάρια, καρφώνονται συνήθως μαδέρια πάχους 5 εκατοστών και πλάτους είκοσι πέντε έως τριάντα εκατοστών. Στη συνέχεια, και αφού ενισχυθεί η στήριξη των δοκαριών με αντηρίδες, υψώνονται ορθοστάτες πάνω στους οποίους καρφώνονται οι μπαγδατοπήχεις και η τελική επιφάνεια του σαχνισιού επιχρίεται συνήθως με σοβά.” (http://5a.arch.ntua.gr/project/1192/4214).
Παλαιά σπίτια με αντίστοιχες προβολές μπορούμε να δούμε και στα σκίτσα με τα αστικά σπίτια του Α. Ορλάνδου στο λινκ https://www.facebook.com/…/a.1708564383…/170844828318302

(Η μοναδική αυτή φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον Γιάννη Νίκα την δεκαετία του ’70)

Δημοσιεύθηκε στην Η Αρχιτεκτονική στην Άρτα και την γύρω περιοχή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *