Πίνακας του 1507 μ. Χ. με θέμα την πόλη της Άρτας, πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου

Πίνακας του 1507 μ.Χ. με τίτλο “Giovanni Maria da Treviso/ Alessandro da Padova, Μεταφορά του Ιερού Οίκου στο Loreto – Giovanni Maria da Treviso/ Alessandro da Padova, Trasporto della santa casa a Loreto” που βρέθηκε στην Ιταλία και παρουσιάζει με λεπτομέρεια το πέρασμα του Ιερού Οίκου από την πόλη της Άρτας. Απεικονίζονται το καμπαναριό (ρολόι) της Άρτας, ο ποταμός από τις πηγές του και η χαρακτηριστική γέφυρα της πρωτεύουσας του Δεσποτάτου της Ηπείρου και της Θεσσαλίας του Άγγελου Κομνηνού Δούκα.

Ο πίνακας του 1507 μ.Χ. με τίτλο “Giovanni Maria da Treviso/ Alessandro da Padova, Μεταφορά του ιερού οίκου στο Loreto”, όπως παρουσιάζεται στην  Ακαδημία των Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών “Angelica Costantiniana” της Ρώμης, “…….επιβεβαιώνει ότι από το 1294 έως το 1507 και μετά, ο Ιερός Οίκος του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρισκόταν στην Άρτα για 3 χρόνια και 4 μήνες (9 Μαΐου 1291 – 8 Σεπτεμβρίου 1294). Αυτός ο πίνακας είναι πολύ ακριβής. Όποιος το έφτιαχνε, είτε είχε μοντέλα από το πανόραμα της Άρτας, είτε είχε πάει στην Άρτα”. Η Ακαδημία Angelica Costantiniana των Γραμμάτων Επιστημών και Τεχνών, ιδρύθηκε το έτος 1949 από τον Καθηγητή Δικηγόρο Μάριο Μπερνάρντο Άγγελο Κομνηνό (Mario Bernardo Angelo-Comneno) της Θεσσαλίας, ως ένα πολιτιστικό και μορφωτικό ίδρυμα, διεθνούς χαρακτήρα. Είναι ένας Οργανισμός Δημόσιας Χρήσης στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας και έχει χαρακτήρα καθαρά επιμορφωτικό, μη κερδοσκοπικών σκοπών. Είναι μη πολιτικού χαρακτήρα και δεν κάνει καμία διάκριση λόγου εθνικότητας, υπηκοότητας, ράτσας, θρησκεύματος ή κοινωνικής κατάστασης.

Η ανάρτηση στο facebook της Accademia Angelico Constantiniana σχετικά με την εικόνα που έχει την εξής περιγραφή : “Πίνακας του 1507 που βρέθηκε στην Ιταλία και απεικονίζει με λεπτομέρεια το καμπαναριό της Άρτας και τη χαρακτηριστική γέφυρα της πρωτεύουσας του Δεσποτάτου της Ηπείρου και της Θεσσαλίας του Angelo Comneno Ducas πριν και μετά των Τόκκων. Ο πίνακας απεικονίζει το ποτάμι που στη συνέχεια χύνεται στη θάλασσα, το γεφύρι της Άρτας και τον πύργο του ρολογιού κοντά στο Κάστρο”.

(Πηγές : 1. https://www.accademiaangelicocostantiniana.org/, 2.https://www.studiorientecristiano.com/, 3.https://www.facebook.com/accademiaangelica.costantiniana/photos/5488299724524427, 4.http://catalogo.fondazionezeri.unibo.it/scheda/opera/22849/Giovanni%20Maria%20da%20Treviso%20Alessandro%20da%20Padova%2C%20Trasporto%20della%20santa%20casa%20a%20Loreto)

Πεισσότερα για το θέμα στο λινκ https://doxesdespotatou.com/o-dromos-ton-aggelon-pernoyse-apo-tin-a/

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην Ενετοκρατία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *