“Η οικογένεια Παναβέλη, που καταγόταν από τους Κωστακιούς, κατατρεγμένη από τους Τούρκους κατέφυγε στην Κέρκυρα. Εκεί ο αρχηγός της οικογένειας ασχολήθηκε με το εμπόριο επιτυχώς. Από τους δύο γιούς του ο Αλέξανδρος δικηγόρησε στην Κέρκυρα, και ο Χρήστος που σπούδασε στην Εμπορική Σχολή της Κέρκυρας, μετά την απελευθέρωση της Άρτας τ1881 ήρθε στην Άρτα και το 1884 ασχολήθηκε με το εμπόριο και την ποτοποιία. Παρασκεύαζε το ούζο Παναβέλη και κονιάκ πρώτης ποιότητας. Στα 1900 πέθανε και την επιχείρηση ανέλαβε ο συγγενής του Σπύρος Κατσαούνος μέχρι το 1919, οπότε την παρέλαβε ο Δημήτριος Παναβέλης, γιός του Χρήστου, που συστηματοποίησε την ποτοποιία. Παρασκεύαζε διάφορα ποτά εκλεκτής ποιότητας που βραβεύτηκαν σε διεθνείς εκθέσεις. Ανήσυχο πνεύμα όπως ήταν, επεξέτεινε τις εργασίες του με την εισαγωγή γιαλικών (πορσελάνες Τσεχοσλοβακίας, Κρύσταλλα Βοημίας κ.λ.π.) και ηλεκτρικών ειδών.
Ο Δ. Παναβέλης παράλληλα με την εμπορική του δραστηριότητα ανέπτυξε και την κοινωνική, τόσο στον Εμπορικό Σύλλογο Άρτης όσο και στον «Σκουφά», στον οποίο διετέλεσε Πρόεδρος (1930-32). Πέθανε στα 1932. Η επιχείρηση Παναβέλη στεγαζόταν σε ένα θαυμάσιο νεοκλασικό οικοδόμημα, στο ισόγειο, στην οδό Σκουφά 105. Η όλη οικοδομή που διατηρείται και σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, αποτελεί κόσμημα για την Άρτα.” (Πηγή : Άρθρο του Τ. Βαφιά στον ΕΡΙΒΩΛΟ, τχ, 6, 1989)
Περισσότερα για την Οικογένεια Παναβέλη στο λινκ https://doxesdespotatou.com/oikogeneia-panaveli/
Και για την οικία Παναβέλη στο λινκ https://doxesdespotatou.com/i-oikia-panaveli-stin-odo-skoyfa/
Στη φωτογραφία «Άρτα – Δεκαετία 1930. Δεξιά ο Ζώης Λαλαγιάννης, Αντιστράτηγος Π/Β (και οι δυο γιοί του έπεσαν για την πατρίδα, ο Ευάγγελος Καρατζάς, Πτέραρχος και ο Δημήτριος Παναβέλης. (Φωτο & Παρουσίαση Κ .Μπανιάς)