ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΒΑΣ. ΜΠΑΝΤΑΛΟΥΚΑ (2)

——————–
“Στα 1894 ο Β. Μπανταλούκας εγκαταστάθηκε στην Άρτα όπου ίδρυσε το εργοστάσιο ποτοποιίας «Πήγασος», στην οδό Γριμπόβου, παρασκευάζοντας διάφορα είδη ούζου (Τούζικο, Κωσταντινουπόλεως, Θεσσαλονίκης) που βραβεύτηκαν στις εκθέσεις του Μιλάνου, του Μπορντώ και το 1914 στην Έκθεση Αθηνών βραβεύτηκε το λικέρ Κακουλές.
Παρασκεύαζε επίσης εκλεκτό κονιάκ από σταφύλι, μοσχάτο κρασί, ρούμι, διάφορα ευρωπαϊκά λικέρ και κολόνιες. Χάρη στις γνώσεις που απόκτησε στη Ρουμανία, βοήθησε πολύ τους οινοπαραγωγούς της Άρτας στη συντήρηση των κρασιών, των ελιών και άλλων προϊόντων.
Στις αρχές του 1910 ο Β. Μπανταλούκας, παράλληλα με την ποτοποιία ασχολήθηκε με την ζαχαροπλαστική. Άνοιξε ζαχαροπλαστείο στην οικοδομή Ρίζου, έναντι Αγίου Δημητρίου. Και δεύτερο ζαχαροπλαστείο στο οίκημα που στεγάστηκε αργότερα το εμπορικό Ράγγα – Χουλιάρα επί της Σκουφά (σήμερα κατάστημα καλλυντικών Hondos). Επίσης τρίτο κατάστημα στο Κιλκίς, όπου πουλούσε γλυκά κουταλιού, λουκούμια, καραμέλες αλλά και ζαχαρώδη προϊόντα που παρασκεύαζε ο ίδιος. Δεχόταν πολλές και μεγάλες παραγγελίες από την Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλλονιά και άλλες πόλεις της ΒΔ Ελλάδας. Το 1937 η επιχείρηση μεταβιβάστηκε στο γιό του Σώτο. Στα 1961 η επιχείρηση μεταβιβάστηκε στον Γ. Παπαδήμα, ακολούθως στο Νίκο Παπανικολάου και τέλος στον κ. Τσιγαρίδα.” (Πηγή : Άρθρο του Τ. Βαφιά στον ΕΡΙΒΩΛΟ, τχ, 5, 1989)

Στη φωτογραφία “Διαφήμιση της Ποτοποιίας ΠΗΓΑΣΟΣ στον τύπο της εποχής”.
(Πηγή : Λεύκωμα ΑΡΤΑ 1881-1941, Ε. Ιντζέμπελης, Αθήνα, 2010)

 

Δημοσιεύθηκε στην Το εμπόριο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *