Σπυρίδων Σίμος & Κωσταντίνος Καραπάνος

Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας του (Πατρίς) αλλά και από τις πολιτικές του αγορεύσεις  στη βουλή ο Σπυρίδων Σίμος ονομάτισε ως την πηγή του κακού για το νομό Άρτας, τον Κ. Καραπάνο. Ακόμη έφερε στη βουλή το θέμα της εξαγοράς των ψηφοφόρων από τον Καραπάνο στις εκλογές της 28ης  Νοεμβρίου του 1910. Τότε ο Κωνσταντίνος Καραπάνος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σίμου, (σώζεται η αγόρευσή του  στα πρακτικά της βουλής), διέθεσε 100. 000 δραχμές για να εξαγοράσει τους ψηφοφόρους.

Ο Καραπάνος και στις δυο εκλογές , της 8ης Αυγούστου 1910, αλλά και την 28η Νοεμβρίου 1910 καταφεύγει σε μεθόδους που είναι παράνομες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σίμου διέθεσε 100.000 δραχμές και εξαγόρασε τους ψηφοφόρους. Κάποιος ψηφοφόρος μπήκε σε ένα κτίριο και φώναξε σε άλλους ψηφοφόρους. «Τι κάθεστε, βγείτε έξω. Μοιράζουν χρήματα!». Η ανέχεια των αγροτών χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία για μια ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Μπροστά στην αίσθηση ότι μοιράζονται χρήματα, οι φτωχοί αγρότες, έσπευσαν να πάρουν ότι μπορούσαν, αφού στέναζαν από τον ζυγό του τσιφλικά Καραπάνου. Οι εκλογές έγιναν σε πρωτόγνωρες συνθήκες, βίας και νοθείας και ο Κωνσταντίνος Καραπάνος, μαζί με τον γιο του Πύρρο εκλέχτηκαν βουλευτές. Το ίδιο και ο Σπυρίδων Σίμος. 

Η πρώτη σελίδα της Εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 1911. με τη φωτογραφία της πόλης της Άρτας και τίτλο ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. (Πηγή : Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, Ε. Ιντζέμπελης, Αθήνα, 2016)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *