Στον Άγιο Κωσταντίνο

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΤΗ – Το εσωτερικό του σπιτιού του Π. Κομπότη που βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από την εκκλησία του Αγίου Κωσταντίνου. Η οικογένεια Κομπότη ήταν αρχοντική οικογένεια της Άρτας που τα πορτραίτα τους κοσμούν ακόμη και σήμερα την συλλογή του Συλλόγου “Σκουφάς”. Το κτήριο αυτό είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης για πολλές δεκαετίες! Τούρκικο φρουραρχείο (στο οποίο κλείστηκαν πολλοί Τούρκοι με τον Σούλτζε Κόρτζα, κυνηγημένοι από τους Έλληνες στη Μάχη της Άρτας), ελληνική χωροφυλακή κατά τον εμφύλιο και από τα δύο στρατόπεδα, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Ν.Ψαθά έως το 1965 που έγινε η διάνοιξη της Β.Πύρρου και ένα μέρος του το πήρε ο δρόμος, γυμνάσιο Θηλέων έως το 1971. Ακολούθως γκρεμίστηκε από τους ιδιοκτήτες και έγινε πολυκατοικία! Βρισκόταν στη γνωστή σήμερα Στοά Χρηστογιώργου. (Φωτο από το βιβλίο του κυρίου Γιάννη Τσούτσινου ” Η Μάχη της Άρτας”, 1971) 

1928 : Γιορτή στον κήπο της οικογένειας Μαστραπά, πίσω από τον Άγιο Κωσταντίνο. Δίπλα ακριβώς υπήρχε το Παρεκκλήσι του Αποστόλου Ανδρέα, “….πρότερον Βατοπεδινόν υπάρχον Μετόχιον”, το οποίο καταστράφηκε.(Φωτο Δ. Μητσιάνη από συλλογή Λ.Μ.)

1930ς : Δύο απ’ τα κορίτσια της οικογένειας Μαστραπά φωτογραφίζονται από τον φωτογράφο Δ. Μητσιάνη πίσω απ’ τον τοίχο του κήπου του σπιτιού τους, στην πίσω πλευρά του Αγίου Κωσταντίνου. (Φωτο από συλλογή Λ.Μ ) 

Δημοσιεύθηκε στην Οι Συνοικίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *