“O Πρακτικός Οδηγός Δημοδιδασκάλου του Κοσμά Μιχαηλίδη αναφέρει σχετικά με τις γυμναστικές επιδείξεις ότι : « Αν και επέχουν θέσιν εξετάσεων Γυμναστικής, όμως κατά την σχετικήν παραγγελίαν του Υπουργείου οφείλουν να λάβουν πανηγυρικήν όψιν Σχολικής εορτής, διότι ο κυριότερος σκοπός των γυμναστικών επιδείξεων είναι «…να κινηθή το υπέρ της σωματικής αγωγής ενδιαφέρον των γονέων και της κοινωνίας εν γένει», κατά την ως άνω Εγκύκλιον του Υπουργείου. Αι Γυμναστικαί επιδείξεις ενεργούνται το δεύτερον 15θήμερον του μηνός Μαίου. Εις την εορτήν καλούνται εγγράφως μεν δι’ ιδιαιτέρων προσκλήσεων πάσαι αι τοπικαί αρχαί : πολιτικαί, δημοτικαί ή κοινοτικαί, εκκλησιαστικαί και στρατιωτικαί, διά τοιχοκολλήσεως δε, απ’ εκκλησίας και διά των μαθητών, οι γονείς και κηδεμόνες τούτων. Η προπαρασκευή των γυμναστικών επιδείξεων δεν πρέπει να καταπονή τους μαθητάς και να παραλύη την λοιπήν εργασίαν του σχολείου…».
Από το 1950 και μετά παρατηρείται μια αξιόλογη εξέλιξη της γυμναστικής με μια ανανεωτική προσπάθεια σταδιακής μεταβολής της παραδοσιακής σουηδικής γυμναστικής σε ελεύθερη γυμναστική. Το παλιό γυμναστικό πρόγραμμα περιλάμβανε κουραστικές και έντονες ασκήσεις οι οποίες τώρα μειώθηκαν. Έτσι στις γυμναστικές επιδείξεις ενσωματώθηκαν κι άλλες δραστηριότητες, πιο ευχάριστες όπως χοροί, σκετς και ομαδικά παιγνίδια”. (Πηγή : ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (1950 – 1975), Διδακτορική διατριβή της Δ. Γκάτζιου, ΕΑΠ, 2021)
1950 – Ένα ακόμη στιγμιότυπο από τις Γυμναστικές Επιδείξεις στον προαύλιο χώρο του Α’ Γυμνασίου Άρτης. Οι μαθητές σε σκετς με θέμα το καταδρομικό ΕΛΛΗ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που βυθίστηκε στην Τήνο στις 15 Αυγούστου του 1940 από το Ιταλικό υποβρύχιο Delfino. (Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ. Τάκη Ζαρκαλή)