Τα κτίρια δίπλα στο Γεφύρι απ’ το Ελληνικό, σήμερα……

“Ο Γιάννης Σκουλάς, φωτογράφος, ερευνητής που έχει ασχοληθεί με την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, πέτρινων φάρων, σιδηροδρομικών σταθμών, κάστρων κ.α., σε  ένα ταξίδι του το 2004, με σκοπό τη φωτογράφιση άγνωστων αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της Τσαριτσάνης στην Θεσσαλία, παρατήρησε «μικρά καστράκια» διάσπαρτα στο χώρο. Οι ντόπιοι κάτοικοι του απάντησαν ότι «αυτά είναι τα παλιά σύνορα». Η σκέψη «σύνορα στην καρδιά της Ελλάδας» ήταν η αρχή της ιδέας για την ανακάλυψη και φωτογράφιση των φυλακίων αυτών κατά μήκος όλου του συνόρου. Σχετικά με τον εντοπισμό και την φωτογράφηση των ελληνικών και Οθωμανικών σταθμών στα σύνορα του 1881, δημοσίευσε ένα άρθρο  στο περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη» τχ. 606 (2018)”.

Στο Γεφύρι της Άρτας ο Γιάννης Σκουλάς εντόπισε και κατέγραψε τα εξής : «…Στην ανατολική όχθη (του Αράχθου) το ελληνικό τελωνείο Γέφυρα Αράχθου διατηρείται ανέπαφο, σε αντίθεση με το σταθμό που απομένει μόνο το κέλυφος του κτιρίου….». (Πηγή : Η ΟΡΟΘΕΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ ΤΟ 1881, Α. Καρρά, Άρτα, 2021) που μπορείτε να το διαβάσετε στο λινκ https://www.academia.edu/99752985/%CE%97_%CE%9F%CF%81%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%93%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%91%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B8%CE%BF%CF%85_%CF%84%CE%BF

Στη φωτογραφία το κέλυφος του Ελληνικού σταθμού όπως το απαθανάτισε ο Γιάννης Σκουλάς το 2004.

Απόσπασμα από το άρθρο του Γ. Σκουλά στο περιοδικό “Ιστορία Εικονογραφημένη” (2018) σχετικά με τα κτίρια στην ελληνική πλευρά του Αράχθου.

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *