Με αφορμή την συζήτηση που γίνεται τελευταία στα ΜΚΔ για την ταυτότητα του μισογκρεμισμένου κτιρίου δίπλα στην ταβέρνα Πρωτομάστορας και στον ιστορικό πλάτανο της Άρτας δίπλα στο ποτάμι, παραθέτουμε την σχετική περιγραφή από το βιβλίο του Ν. Σχινά το 1886. Ο Νικόλαος Σχινάς ήταν ταγματάρχης του σώματος Μηχανικών του Υπουργείου των Στρατιωτικών (από το 1886 έως το 1887). Το 1886, το Υπουργείο του ανέθεσε την αποστολή της καταγραφής των Ελληνικών και Οθωμανικών μεθοριακών σταθμών κατά μήκος του νέου συνόρου που είχε οριστεί με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1881. Η αναφορά αυτού του ταξιδιού εκδόθηκε το 1886 με τίτλο «Οδοιπορικές σημειώσεις Μακεδονίας, Ηπείρου, νέας οροθετικής γραμμής και Θεσσαλίας».
Προφανώς η πορεία του Σχινά δεν είχε περιηγητικό χαρακτήρα αλλά αποτελούσε αποστολή του Γενικού Επιτελείου με σκοπό την πληροφόρησή του περί των συνθηκών που επικρατούσαν στα νεοαποκτηθέντα βόρεια σύνορα της χώρας, πληροφορίες χρήσιμες σε ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Για το λόγο δε αυτό, οι πληροφορίες που παρέχει είναι εξαιρετικά ακριβείς.
Στο απόσπασμα που ακολουθεί στη φωτογραφία από τη σελίδα 175 του βιβλίου, ο Σχινάς έχει ήδη περάσει μέσα από την πόλη της Άρτας και κατευθύνεται προς το Γεφύρι μέσα από την κεντρική οδό της πόλης και κήπους με οπωροφόρα δέντρα. Σε ένα τέταρτο της ώρας φτάνει στην πέτρινη γέφυρα του Αράχθου, όπου δεξιά του βρίσκεται το Τελωνείο, αριστερά του δε υψώνεται ο γέρικος πλάτανος κάτω από τον οποίο βρίσκεται ένα καφενείο και το φυλάκιο του Σταθμού…..(Πηγή : Σχινάς, Ν. (1886), Οδοιπορικαί Σημειώσεις Μακεδονίας, Ηπείρου, Νέας Οροθετικής Γραμμής και Θεσσαλίας: Οροθετική Γραμμή, Αθήνα)
Για την περιγραφή της πόλης της Άρτας από τον Ν. Σχινά διαβάστε στο λινκ https://doxesdespotatou.com/arta/
Για τις θύμησες του Λεωνίδα Βλάχου από το Γεφύρι όταν ήταν σύνορο δοιαβάστε στο λινκ https://doxesdespotatou.com/otan-to-giofyri-tis-artas-itan-synoro/
Σχετικά με το λαθρεμπόριο στην Άρτα από τα γραφόμενα του Τάκη Βαφιά διαβάστε στο λινκ https://doxesdespotatou.com/to-lathremporio-stin-arta-1881-1913/