Τα νηπιαγωγεία στη Άρτα

——————–

Ο Μητροπολίτης Άρτης Σεραφείμ Α’ Ξενόπουλος, ο Βυζάντιος, στο πρώτο βιβλίο που έγραψε για την Άρτα το 1884, στη σελίδα 212 γράφει ότι οι Αρτινοί ανέγειραν «λαμπρόν οικοδόμημα και ευρύχωρον κατά την συνοικίαν Τουρκοπαζάρου, εν έτει 1857……..εν τω αυτώ καταστημάτι διδασκούσης τα νήπια η Αρταία Ταρασία Λελοβίτου». Συνεπώς υπήρχε νηπιαγωγείο στην Άρτα πριν την απελευθέρωση το 1881.
Επίσης το 1884 στην εφημερίδα «Άραχθος» μνημονεύεται ότι υπήρχε νηπιαγωγείο, το οποίο συστεγαζόταν και με μαθητές δημοτικού Χριστιανών και Εβραίων, περί τους 600 περίπου, σε ένα ακατάλληλο, ερειπωμένο και ακάθαρτο κτίριο και εκ του λόγου τούτου ο σχολιαστής δημοσιογράφος το χαρακτήρισε ως «νηπιοκτονείο».
Εκτός από τη λειτουργία δημόσιων νηπιαγωγείων με το νόμο ΒΤΜΘ’/1895 «Περί συστάσεως νηπιαγωγείων» ιδρύθηκαν στην πόλη και ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
Ένα τέτοιο ίδρυσε το 1920 πιο πάνω από τον Ναό του Αγίου Γεωργίου ο γραμματοδιδάσκαλος Κούρτης, άριστος παιδαγωγός. Ως διευθυντής του Νηπιαγωγείου, εργαζόταν πολλές ώρες για την προπαρασκευή των νηπίων ‘ώστε να αγαπήσουν τα γράμματα και το σχολείο. Αργότερα χειροτονήθηκε ιερέας και υπηρέτησε στο χωριό Καλόβατος.
Το 1939 η Μεσούλα Παπακώστα* ίδρυσε και λειτούργησε στην Άρτα νηπιαγωγείο για αρκετά χρόνια. (Πηγή : Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ, Κ. Τσιλιγιάννης, Αθήνα, 2013)

Στη φωτογραφία από το αρχείο του Τάκη Ζαρκαλή, «Κρατικός παιδικός σταθμός στην Άρτα».

*Σχετικά με την νηπιαγωγό Μεσούλα Παπακώστα μπορείτε να διαβάσετε στο λινκ https://www.facebook.com/…/a.1304278623…/214897840579667

Δημοσιεύθηκε στην Η Εκπαίδευση στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *