Συνεχίζουμε την περιγραφή των παιδικών παιγνιδιών στους Ταμπακιάδες από τον Αλέκο Χατζηιωάννου…
- «Παίρνω φωτιά και βγαίνω». Το παίζαμε συνήθως ευθύς μετά το σούρουπο, μόλις άναβαν τα φώτα. Υπήρχαν δύο τέρματα, το ένα στην κολόνα του ηλεκτρικού στη γωνία, δίπλα από το σπίτι της Ιουλίας Ψαθά (μοδίστρας) και το άλλο στην άλλη κολόνα μπροστά στη Βαγγελίστρα. Πάλι με κλήρο ορίζονταν ο πρώτος. Έπρεπε να προσπαθήσει να συλλάβει έναν μεταξύ των πολλών, που βρίσκονταν στο χώρο ανάμεσα στα δύο τέρματα. Ακολουθούσε, όπως ήταν επόμενο, ένα άγριο κυνηγητό. Αν κατάφερνε να συλλάβει κάποιον, ο τελευταίος έπαιρνε τη θέση του. Αν ωστόσο κάποιος άλλος κατάφερνε να τον υπερκεράσει με τσαλίμι και να φτάσει στο απέναντι τέρμα, απελευθέρωνε τον συλληφθέντα, ο οποίος αναφωνούσε, ή και όλοι μαζί αν θυμάμαι καλά, «ξελευθερία….ξελευθερία!!!».
- Πετροπόλεμος και συνήθως Νερατζοπόλεμος από το 1942 και μετά. Κατά την περίοδο αυτή έγινε και αναβάθμιση των πολεμικών μας τεχνών και είχαμε στραφεί στην τοξοβολία. Σκαρώναμε τόξα άκρως αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας για βέλη συρμάτινα μέρη από σπασμένες, εν αχρηστία, ομπρέλες, που με σφυρηλασία και τρόχισμα γινόταν πολύ επικίνδυνα. Σε μια τέτοια σύγκρουση, ένας ονόματι Αγγούρας (Κώστας? Γιώργος?….δεν θυμάμαι καλά) έχασε το ένα του μάτι και έκτοτε τον αποκαλούσαν Κύκλωπα, ονοματοδοσία στην οποία ανταποκρινόταν με μεγάλη συνέπεια, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή μας (στα φοιτητικά μας χρόνια).
- «Τα σκλαβάκια», μια παραλλαγή κατά τα άλλα του «παίρνω φωτιά και βγαίνω». Ο εκλεγόμενος με κλήρο, είχε σαν αποστολή τη σύλληψη αντιπάλου μέσα σε ορισμένο τερέν και τη φύλαξή του σ’ ορισμένη θέση. Ενώ εξακολουθούσε την προσπάθεια για σύλληψη και άλλων, εκείνοι είχαν σαν στόχο τη διαφυγή και απελευθέρωση του κρατούμενου….(Συνεχίζεται….)
Στη φωτογραφία «1949 – Η Ταμπακιάδα σε παράταξη στην αυλή του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο ρολόι. Δεξιά ο Αλέκος Χατζηιωάννου (Νευρολόγος), Κώστας Γελαδάρης, Ευδόκιμος Μποτσώλης, Γεώργιος Πάπαρης, Αίας Τριάντης (Ηθοποιός) Χρήστος Δρούκας (Δ/ντής Ο.Κ.Α.), Πέτρος Παπαβασιλείου (Πεπές). Οι μικροί : Αδελφοί Ευστάθιος (Φιλόλογος) & Δημήτρης Γιαννής, Γεώργιος Π. Δημόπουλος (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.). [Φωτο από αρχείο Γ. Π. Δημόπουλου, Παρουσίαση Κ. Μπανιάς]