Φτωχά και ταπεινά είναι τα παλιά εικονίσματα, τα λιγοστά που κοσμούν ακόμα την περιοχή μας. Το καθένα απ’ αυτά είναι μοναδικό κι όχι σαν αυτά τα καινούργια και άχαρα που είναι σαν να βγήκαν όλα απ’ το ίδιο σιδερένιο καλούπι. Φτιαγμένα τις περισσότερες φορές απ΄την ντόπια πέτρα της περιοχής ή ασπρισμένα με ασβέστη. Με τον καιρό όλο και λιγοστεύουν και θα άξιζε τον κόπο κάποιος φορέας να αναλάβει πρωτοβουλία για την συντήρησή τους ….”Είναι απ΄τις πιο χαρακτηριστικές κατασκευές στην Ελληνική ύπαιθρο αλλά και στις πόλεις. Τα χιλιάδες εικονοστάσια στους Ελληνικούς δρόμους εντάσσονται απόλυτα στο φυσικό περιβάλλον όσο ελάχιστες άλλες κατασκευές. Η απίστευτη ποικιλία τους προσθέτει ένα μοναδικό στοιχείο που, πέρα απ’ τον εξοικειωμένο με την ύπαρξή τους Έλληνα, εντυπωσιάζει κυρίως τον ξένο περιηγητή και συνδέεται αναπόσπαστα στη μνήμη του με τις μοναδικές εικόνες της Ελληνικής φύσης” (Κάρολος Τριβιζάς, ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ, Εκδόσεις Καλέντης, Αθήνα, 2005)
“Τα εικονίσματα είχαν και έχουν, σε όποια χωριά υπήρχε η πρόνοια να τα διατηρήσουν, μια θαυμάσια αρχιτεκτονική. Δημιουργούνταν, εξ ολοκλήρου από πέτρα, ήταν ύψους δύο περίπου μέτρων και πάνω στην πέτρινη βάση κτίζονταν τριγωνικά το σπιτάκι μέσα στο οποίο τοποθετούνταν η εικόνα του Αγίου, στον οποίο ήταν αφιερωμένο το εικόνισμα. Τα ευλαβούνταν οι γείτονες, γι’αυτό και επιμελώς τα φρόντιζαν τα βράδια ανάβοντας ανελλιπώς το καντήλι ή τα άσπριζαν και τα καθάριζαν, κυρίως τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν φρόντιζαν και τα μνημεία των νεκρών. Ανείπωτης μαγείας ήταν οι εικόνες με τις γιαγιάδες, τα δειλινά, με νωχελικό βηματισμό και το φυτίλι ή το λάδι ανά χείρας να στέκονται μπροστά στην πορτούλα του εικονίσματος και να το φροντίζουν….”(Από το άρθρο του Θοδωρή Γεωργάκη “Η Ναοδομία , τα Λευκαδίτικα εικονίσματα και τα «ντεσίματα» “)
Δεν έχουμε βρει καμιά καταγραφή, αναφορά ή φωτογραφία από τα εικονίσματα της περιοχής μας, οπότε αν υπάρχει κάποιο παλιό εικόνισμα κοντά σας, θα ήταν μια ωραία ιδέα να το φωτογραφήσετε και να μας το στείλετε να το παρουσιάσουμε…..
Στη φωτογραφία ένα παλιό εικόνισμα κάπου στην Ήπειρο 1951-55