Μεταπολεμικά ένας από τους βασικούς πυλώνες διάδοσης του μοτοσυκλετισμού (βέβαια όχι όπως τον εννούμε σήμερα) στην Ελλάδα ήταν τα τρίκυκλα ή αλλιώς «φουρκόνια» για λόγους που δεν είχαν να κάνουν με τη ψυχαγωγία αλλά την επιβίωση!
Πώς ξεκίνησε η ιστορία; Ένας βασικός λόγος ήταν η έλλειψη φορτηγών δημοσίας χρήσεως! Οι μόλις 1817 άδειες που δόθηκαν ως το 1950 αδυνατούσαν να καλύψουν της ανάγκες μιας χώρας που έβγαινε από λαβωμένη από έναν παγκόσμιο πόλεμο και ήταν στη φάση της ανοικοδόμησης. Εκτός αυτού, ένα φορτηγό δημοσίας χρήσης κόστιζε αρκετά χρήματα, που ένας μέσος μεροκαματιάρης μικροεπαγγελματίας δεν είχε να διαθέσει, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δε το χρειάζοταν κιόλας! Τί να το έκανε κοτζάμ φορτηγό ένας αγωγιάτης ή ένας γαλατάς;
Όχι πώς ήταν εύκολο να βρεθούν χρήματα και για αγορά μηχανής. Πάντως, όπως λένε και παλαιότεροι, όποιος είχε μηχανή ή φορτηγό, ζούσε άνετα γιατί του εξασφάλιζε τα προς το ζην.
Προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, στράφηκαν στη μόνη πηγή που ήταν διαθέσιμη και με μικρό κόστος: Πρώην στρατιωτικές μοτοσυκλέτες! Τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε η ιστορία. Για αυτή τη ρημάδα την ιστορία, ο μύθος λέει πώς η λέξη προέρχεται από την ιταλική furgone, που μεταφράζεται ως <<σκευοφόρος>>.Έτσι μάλιστα ονόμαζαν οι Ιταλοί στο Β’ ΠΠ τρίκυκλες μοτ/τες, αλλά και τετράτροχα μικρά αυτ/τα με πλατφόρμα πίσω που μετέφεραν στρατιώτες και πολεμικό υλικό. Φουρκόνια κατασκεύαζε η Moto Guzzi ήδη από το 1928,που στη μορφή ήταν πολύ κοντά σε αυτά της μεταπολεμικής Ελλάδας. Από κει πάρθηκε προφανώς η ιδέα της εν Ελλάδι μετατροπής, αλλά ο βαθμός που η ιδέα αυτή θα έβρισκε εφαρμογή εδώ,μάλλον δεν είχε περάσει από το μυαλό κανενός Ιταλού!
Σε γενικές γραμμές η μετατροπή έχει ως εξής: παίρνουμε το μπροστινό μέρος μιας μοτ/τας, στην οποία προσαρμόζουμε πίσω ένα χώρο μεταφοράς, με διαφορικό πίσω αυτ/του, όπως και τροχούς, αλλά και κιβώτιο ταχυτήτων σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως αργότερα. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που διατηρούνταν το κιβώτιο ταχυτήτων της μοτοσυκλέτας και προσέθεταν ένα δεύτερο, για επιπλέον σχέσεις.
Θύματα της μετατροπής; BSA M20,BMW R75,ZUNDAPP KS750,GILERA MERCURIO,MOTO GUZZI,NORTON 16H,HOREX,μέχρι και HARLEY DAVIDSON …..(Μπορείτε να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στο λινκ http://www.caferacers.gr/2013/09/08/%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1/
Στην φωτογραφία τρίκυκλοι μεταφορείς μπροστά στο σταθμό του ΚΤΕΛ στην πλατεία Κιλκίς (Πηγή : «Στου χρόνου τα γυρίσματα: τέχνες και επαγγέλματα στην Άρτα του χθες», Γ. Κουτσούμπας, Αθήνα, 2004)