Τα “τσελιγκάτα”

Κατά το πρώτο ήμισυ του 18ου αι., όταν με την εκμίσθωση Ενετικής φρουράς ασφαλείας της υπαίθρου (1696) και την ανασύσταση από το 1740  των Αρματολικιών από χριστιανούς καπετάνιους, δημιουργήθηκαν  ευνοϊκές πλέον συνθήκες στα Τζουμέρκα κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους Τζουμερκιώτες να αναπτύξουν μεγάλη κτηνοτροφία.

Η εν γένει κτηνοτροφία τότε αριθμούσε πολλές δεκάδες χιλιάδες πρόβατα συγκεντρωμένα σε μεγάλα ποιμνιοστάσια. Στην κορύφωσή της η κτηνοτροφία στα Τζουμέρκα βρέθηκε κατά τους χρόνους 1740 – 1881. Από το Βαθύπεδο ως τα Θεοδώριανα οργανώθηκαν πάνω από 50 τσελιγκάτα δυναμικότητας 3000 αιγοπροβάτων το καθένα, ώστε στο σύνολό τους να υπερβεί τα 150.000 ζώα…. (Πηγή : Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΔΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ ΣΤΙΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ, Ν. Καρατζένης, Ιωάννινα, 2009)

Στη φωτογραφία «Στο Αγναντίτικο βουνό, Αύγουστος 1995 – Ο Μήτσιος Κ. Νούτσος “αλατίζει” το περήφανο κοπάδι του. Λίγοι τσελιγκάδες στα Τζουμέρκα έχουν το πάθος του για τη φύλαξη, τη φροντίδα μα και την ομορφιά του κοπαδιού, γι’ αυτό και τα πρόβατά του είναι διαλεγμένα ένα κι ένα» (Φωτο και σχόλιο του Ν. Καρατζένη από το ίδιο βιβλίο)

Δημοσιεύθηκε στην Ποιμενική Ζωή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *