ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΩΖΟΝΤΑΙ

———————————
1.ΣΟΥΛΤΑΝ ΜΕΧΜΕΤ ΤΖΑΜΙ
Ο Αναστάσιος Ορλάνδος στο σύγγραμμά του “Αρχείον των Βυζαντινών Μνημείων της Ελλάδος” αναφέρεται σε θεμέλια που διασώζονται, τα οποία αποδίδονται στο τζαμί του Σουλτάν Μεχμέτ, πληροφορία η οποία δεν έχει τεκμηριωθεί. Η χρονολογία του παραμένει άγνωστη αλλά σύμφωνα με παραδόσεις, όπως μας μεταφέρει ο Σεραφείμ Ξενόπουλος ο Βυζάντιος, είναι σύγχρονο με το τζαμί του Φαίκ Πασά στο Μαράτι, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά. Ο αυτοκράτορας Σουλτάν Μεχμέτ διέταξε την ανέγερση του τζαμιού εντός του φρουρίου στο όνομά του. Επειδή το τζαμί δεν οικοδομήθηκε κατά την επιθυμία του αυτοκράτορα, ο ίδιος δυσαρεστήθηκε και ανέστειλε τις εργασίες αποπεράτωσής του. Επειδή όμως το έργο παρέμεινε ημιτελές ο Φαίκ Πασάς διέταξε τον ακόλουθό του Σουλειμάν αγά Σελιαταρήν να αποπερατώσει το τέμενος. Αυτός όχι μόνο ολοκλήρωσε την κατασκευή του προαυλίου αλλά αφιέρωσε σε αυτό και δύο υποστατικά τη Βίγλα και τη Στρογγυλή αλλά και πολλά άλλα κτήματα. Μετά από μερικά χρόνια και έπειτα από απόφαση των Οθωμανών της Άρτας, οι πρόσοδοι του τεμένους μεταβιβάστηκαν με προεδρικό διάταγμα στον προϋπάρχοντα Τεκέ. Το τέμενος έλαβε την ονομασία Σουλτάν Μεχμέτ και Σουλειμάν αγά Τζαμισή.
2.ΣΟΥΛΤΑΝ ΜΠΑΓΙΑΖΗΤ ΤΖΑΜΙ
Το τζαμί του Σουλτάν Μπαγιαζήτ βρισκόταν στη δυτική πλευρά του κάστρου, δίπλα στον πύργο του ωρολογίου της πόλεως. Η χρονολογία της κτίσεως του παραμένει άγνωστη. Σύμφωνα με το όνομά του είναι έργο του Σουλτάνου Μπαγιαζήτ και οι πρόσοδοί του έφταναν μέχρι 3500 γρόσια ετησίως, ένα ποσό ικανό για να καλύψει τα έξοδα του τεμένους κατά τον Σεραφείμ Ξενόπουλο.
3. ΚΙΛΙΤΖ ΜΠΕΗ ΤΖΑΜΙ
Το τζαμί Κιλίτζ- μπέη, ανατολικά της πόλεως στη θέση Μονοπλειό. Η χρονολογία της κατασκευής του παραμένει άγνωστη. Ο Σεραφείμ Ξενόπουλος θεωρεί ότι είναι σύγχρονο με το τέμενος του Φαίκ Πασά. Πρόκειται για πληροφορία η οποία δεν είναι τεκμηριωμένη. Οι πρόσοδοί του ανέρχονταν στα 1000 γρόσια ανά έτος τα οποία διένεμε ο εκάστοτε Ιμάμης.
4.ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΤΕΚΕ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η χρονολογία κατασκευής και ο κτήτοράς του παραμένουν άγνωστοι. Οι πρόσοδοί του έφταναν τα 1200 γρόσια ετησίως και υπεύθυνος για την διαχείρισή τους ήταν ο Ιμάμης.
5. ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΩΝ ΜΠΕΗΔΩΝ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ
(Πηγή : Μεταπτυχιακή Εργασία ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΦΕΫΖΟΥΛ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ, Κ. Λάμπρου, Θεσσαλονίκη,2018)

Στη φωτογραφία : Καρτ-ποστάλ σταλμένη από την Άρτα, με έγγραφη αφιέρωση, που απεικονίζει την πόλη στις αρχές του 20ου αιώνα. Διακρίνεται το τζαμί του Κιλίτζ Μπέη με τον μιναρέ του μισοκατεστραμένο και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το καμπαναριό όπως είναι και σήμερα.Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από τον Ανδρέα Οικονόμου στην ομάδα “Παλιές Φωτογραφίες Άρτας”

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην Τουρκοκρατία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *