Το Δημοτικό περίπτερο….

Χτίστηκε στη θέση που υπήρχε παλιότερα το βελούχι του Στάθη Δωρόθεου ή Γιαννή, στη θέση που είχε τοποθετηθεί αρχικά η προτομή του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. Γράφει χαρακτηριστικά ο Τάκης Βαφιάς : “Το 1930 όμως ο Μικρός Όμιλος, που ήταν ένα φιλολογικό σωματείο με πλούσια δράση, τοποθέτησε στο βελούχι του Στάθη Δωρόθεου, την προτομή του Κρυστάλλη. Την ίδια εποχή η Αύρα, με τις ορχήστρες που έφερνε, μάζευε όλους τους Αρτινούς κι έτσι οι δουλειές του Στάθη μηδενίστηκαν. Κι ο Στάθης έλεγε “Δίκιο το έχει ο κόσμος και δεν έρχεται στο βελούχι μου, αφού έστησαν στο μαγαζί μου το Χτικιασμένο” (Καθώς ο Κρυστάλλης είχε πεθάνει από φυματίωση). Στα 1936 η παράγκα γκρεμίζεται, διαμορφώνεται ο χώρος και χτίζεται ένα δημοτικό περίπτερο σύγχρονο. Το καινούργιο κέντρο γνωρίζει νέες δόξες και οι Αρτινοί το κατακλύζουν…” (Πηγή : Αναμνήσεις από την Παλαιά Άρτα, Τάκης Γ. Βαφιάς, Θεσσαλονίκη, 2010).

Περισσότερα για το Βελούχι του Στάθη Δωρόθεου στο λινκ https://doxesdespotatou.com/to-veloychi-toy-stathi-dorotheoy-i-gian/

Στη φωτογραφία “Απρίλιος 1949 – Μια μεγάλη παρέα στο Δημοτικό περίπτερο, δίπλα στον Άραχθο. Πίσω της διακρίνεται το άγαλμα του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη”. (Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της κ. Σοφίας Εξάρχου).

Δημοσιεύθηκε στην Οι Συνοικίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *