O ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1897 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ – Το Δυτικό Θέατρο του πολέμου του 1897 στην Ήπειρο μέσα από Γερμανικές πηγές


Στη φωτογραφία Χάρτης Ηπείρου-Θεσσαλίας το 1897 του Heinrich Kiepert, Γερμανού γεωγράφου.

Στο δυτικό θέατρο του Πολέμου, στην Ήπειρο, η Τουρκία αναγκάστηκε από τη φύση της χώρας να ενεργήσει αμυντικά. Ο επιθετικός πόλεμος δεν θα είχε οδηγήσει σε κανένα πραγματικό αποτέλεσμα και θα έφερνε μόνο τον στρατό στον Κορινθιακό κόλπο, χωρίς να έχει καμιά συνέπεια  για τη γενική πορεία των γεγονότων. Η κύρια καθοριστική θέση, στη νότια Ήπειρο, είναι αυτή της Πρέβεζας και σημαντικές είναι οι θέσεις του χωριού Στρεβίνα  και των Πέντε Πηγαδιών. Το τουρκικό φρούριο της Πρέβεζας βρίσκεται βόρεια του στενού μέρους που οδηγεί στον κόλπο της Άρτας, που εισχωρεί βαθιά στη χώρα και χωρίζει εν μέρει την Ακαρνανία από την Ήπειρο. Απέναντι από την Πρέβεζα βρίσκεται το Άκτιο στην ακτή, το οποίο είναι ελαφρώς οχυρωμένο, αλλά η Πρέβεζα, λόγω της θέσης της, είναι ισχυρό φρούριο. Βρίσκεται σε μια χερσόνησο, που χωρίζεται από την κύρια στεριά με βάλτους, που διασχίζεται μόνο από τον δρόμο για τα Γιάνινα………………

Το κύριο φρούριο των Ελλήνων στην Ακαρνανία είναι η Άρτα. Οι οχυρώσεις που την περιβάλλουν βόρεια και νότια κάνουν τον τόπο ένα συγκριτικά δυνατό σημείο. Η πόλη της Άρτας είναι μια παλιά ασήμαντη, βρώμικη τρύπα, αλλά με ένα επιβλητικό τουρκικό κάστρο, που βρίσκεται στην πεδιάδα στις όχθες του ποταμού Άραχτου ή Άρτα, ο οποίος  ρέει ημικυκλικά  γύρω από την πόλη και πέφτει νοτιότερα στον κόλπο της Άρτας. Νότια της Άρτας υψώνεται μια κορυφογραμμή από λόφους σε ύψος περίπου 500 ποδιών που εκτείνεται κατά μήκος της αριστερής όχθης της Άρτας σχεδόν μέχρι την Κόμπρινα. Σε αυτό το ύψος βρίσκονται εκτεταμένοι παλιοί στρατώνες και μπροστά τους οι Έλληνες είχαν τοποθετήσει πολλές πυροβολαρχίες πυροβόλων 3,4″ και μια πυροβολαρχία δύο πυροβόλων 4″. Μία πυροβολαρχία κατευθυνόταν στη γέφυρα της Άρτας, δύο στο Ιμαρέτ και μία στο Γκρεμενίτσα. Απέναντι, στην τουρκική πλευρά, βρισκόταν το Ιμαρέτ, η Γκρεμενίτσα και η Βλαχέρνα στις πλαγιές των λόφων, που σταδιακά ανηφορίζουν προς τα βόρεια. Όλα είχαν καταληφθεί από το τουρκικό πυροβολικό και τα στρατεύματα, και είχαν πολύ καλή ορατότητα προς την πόλη και τις ελληνικές πυροβολαρχίες. Για να αντισταθμίσουν οι Έλληνες την μειονεκτική τους θέση, είχαν  τοποθετήσει δύο πυροβολαρχίες στο Πέτα και τη Μαρκινιάδα. (Πηγή : THE GREKO – TURKISH WAR from official sources by a German Staff Officer translated by Frederica Bolton, London, 1898)

Το εξώφυλο του βιβλίου THE GREKO – TURKISH WAR from official sources by a German Staff Officer.

Δημοσιεύθηκε στην Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *