Το εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ στην Άρτα

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 ο αυτοκράτορας της μπύρας ΦΙΞ, Κάρολος Φιξ αποφασίζει να “μπει” στην αγορά του αναψυκτικού στην Ελλάδα

Έτσι το 1960 κατασκευάζεται στην Άρτα το εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ, ένα από τα πρώτα εργοστάσια  χυμοποίησης και συσκευασίας εσπεριδοειδών στην περιοχή. Σήμερα βέβαια το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν υπάρχει.

Ο θρύλος στο χώρο της ζυθοποιίας λίγους μήνες πριν πεθάνει, σε συνέντευξη του αναφέρθηκε στους λόγους που το συγκεκριμένο εργοστάσιο έκλεισε.

Ο ίδιος είχε πει: “Το άδοξο το τέλος, μιας μεγάλης βιομηχανίας, την οποία διοικούσα τότε… Ελληνική ζυθοποιία, διεθνούς φήμης  η μπύρα Φίξ, αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη και απασχολούσε, περίπου τρεις χιλιάδες εργαζόμενους έκλεισε για να μου πάρουν το οικόπεδο στη Συγγρού. Ήταν ένα καθαρά πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι… Έπρεπε να «χτυπήσουν» το Κεφάλαιο, για τα «μάτια του κόσμου»… Όταν σταμάτησε να «κτυπάει», η καρδιά των επιχειρήσεων στην Συγγρού, αφού απαγόρευσαν στα φορτηγά να κάνουν χρήση του δρόμου και να φορτώνουν, κατέρρευσαν και τα περιφερειακά μας εργοστάσια, όπως στην Άρτα που φτιάχναμε χυμούς…. Χιλιάδες εργαζόμενοι, έχασαν την δουλειά τους. Ένας άλλος σημαντικός λόγος, είχε να κάνει με τον  Γαρουφαλλιά, που το έλεγαν αποστάτη… Η μητέρα μου, ήταν παντρεμένη μαζί του και μας συνέδεαν… Έλεγαν τότε: η «μπύρα του  Γαρουφαλλιά»… Όμως, καμία ανάμειξη δεν είχε ο ίδιος στην διοίκηση της επιχείρησης. Αυτά όμως ανήκουν, ολοκληρωτικά στο παρελθόν“…(Πηγή : https://vidarchives.gr/)

Στη φωτογραφία του Δημήτρη Παπαδήμου, το εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ δίπλα στον ποταμό Λούρο την δεκαετία του ’60 (Πηγή : http://www.elia.org.gr/)

….και ο χώρος του εργοστασίου σήμερα (Πηγή : google maps)

Δημοσιεύθηκε στην Το εμπόριο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *